Erik Zevenbergen, directeur van de dierentuin. Foto: Rob Doolaard
Erik Zevenbergen, directeur van de dierentuin. Foto: Rob Doolaard

Diergaarde Blijdorp: ‘We zijn dankbaar voor alle warme steun’

Algemeen 733 keer gelezen

Rotterdam - Omdat er diverse keren een lockdown kwam vanwege de corona pandemie moest ook Diergaarde Blijdorp haar poorten sluiten voor bezoekers. Het Masterplan 2030 moest worden herzien en er werd uitsluitend noodzakelijk onderhoud gedaan. Er kwam veel steun uit alle hoeken. Erik Zevenbergen, directeur van de dierentuin noemt dit dan ook hartverwarmend.

Door Annemarie van der Ploeg

“De eerste keer dat we moesten sluiten werd er eigenlijk heel veel stilgelegd”, vertelt Zevenbergen. “Het was ook heel onzeker hoe lang het zou duren. Wij hebben als stichting zonder winstoogmerk gewoon weinig vet op de botten, dus we moesten heel erg op de centjes letten. We hebben alle betalingen uitgesteld, tegen aannemers gezegd dat we geen gebruik meer van hun diensten zouden maken en leveranciers om uitstel gevraagd.” En dat herhaalde zich bij elke lockdown.

Onderhoud
“Door hulp van buitenaf en door een interne reorganisatie kunnen we nu iets meer doen. Ook dankzij de steun van onder andere de overheid en van de gemeente. We kunnen zelf het noodzakelijk onderhoud plegen om ervoor te zorgen dat we goed van start kunnen gaan als we weer open gaan. Verder hebben wij eigenlijk alle onderhoud voor ons uit geschoven.”

Lees verder onder foto.

Aziatische olifant Radijk geboren op 5 mei 2021 in het buitenverblijf. Het olifantenverblijf krijgt prioriteit. Foto: pr

Masterplan
“Vóór corona was er het Masterplan 2030”, vervolgt Zevenbergen. “Wij willen niet tornen aan ambities en doorontwikkelen om een nog prominentere rol te gaan spelen op het gebied van natuurbehoud, alleen kan het niet zo snel gaan als we dachten! We moeten opnieuw naar de tekentafel en kijken naar prioriteiten. We hebben het olifantenverblijf naar voren gehaald. We wilden daar voortschrijdende inzichten in dierenwelzijn toepassen en recht doen aan de bullengroep. Hier konden we niet langer mee wachten”
Grotere projecten zoals de Riviera hal moeten even pas op de plaats maken. “Het hele Masterplan is gericht op het blijven doorontwikkelen van de dierentuin, zodat je met je tijd mee kan.”

Dierenwelzijn en natuurbehoud
“Maar wat wij belangrijk vinden is het voorop blijven lopen als het om dierenwelzijn gaat en het leveren van een bijdrage aan natuurbehoud”, legt Zevenbergen uit. “Zodra we weer open gaan zou ik tegen de mensen willen zeggen: ‘Kom vooral weer lekker naar de dierentuin om te genieten van al het moois dat we hebben, want we hebben jullie gemist.’ We hebben al eerder laten zien dat we goed met de maatregelen omgaan. Er is dan ook geen enkele besmetting terug te leiden op bezoek aan ons park. Wij zijn ook heel dankbaar voor alle warme steun via de social media, de steunbetuigingen, het kopen van lootjes en donaties maar ook voor de steun van bedrijven in deze moeilijke tijd.”

Vrijwilligers
“Ontzettend jammer dat onze vrijwilligers zo lang niet niet in Blijdorp konden zijn, want het is toch een deel van hun leven. Zij hebben veel extra werk gedaan, zoals stewarddiensten. Maar we mogen ook zeker de Vrienden van Blijdorp niet vergeten, die bijvoorbeeld een grote actie voeren voor de olifanten. Er zijn dingen waar wij geen geld voor hebben en dan zeggen zij: ‘Laat ons dat doen.’ Zij maken echt het verschil”, besluit Zevenbergen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant