Voorzitter van Historisch Genootschap Roterodamum Ton Wesselink: ‘Wij zien onze verjaardag als een unieke kans om de geschiedenis van Rotterdam en zijn erfgoed nog zichtbaarder te maken.' Foto: Roterodamum.nl
Voorzitter van Historisch Genootschap Roterodamum Ton Wesselink: ‘Wij zien onze verjaardag als een unieke kans om de geschiedenis van Rotterdam en zijn erfgoed nog zichtbaarder te maken.' Foto: Roterodamum.nl

Roterodamum viert 75-jarig bestaan voor breed Rotterdams publiek

Algemeen 744 keer gelezen

Rotterdam - Historisch Genootschap Roterodamum is dé historische vereniging van Rotterdam. Roterodamum bestaat in 2022 75 jaar. Iets om te vieren en dat gebeurt dan ook. Verspreid over het hele jaar organiseert Roterodamum een aantrekkelijk programma voor een breed Rotterdams publiek. 

Voorzitter van Roterodamum Ton Wesselink: “Wij zien onze verjaardag als een unieke kans om de geschiedenis van Rotterdam en zijn erfgoed nog zichtbaarder te maken. Want zonder kennis van het verleden, is er geen toekomst.”
Ton Wesselink is sinds oktober 2020 voorzitter van Historisch Genootschap Roterodamum. Hij woont en werkt in Rotterdam. Hij is directeur van het SS Rotterdam en heeft een passie voor Rotterdam en de geschiedenis van onze stad.

Canon van Rotterdam
Op initiatief van Roterodamum wordt samen met de Stichting Droom en Daad, Bibliotheek Rotterdam en Stad en Bedrijf een jeugdboek over de Canon van Rotterdam aan de stad gegeven. Bijna 6.500 scholieren uit groep 7 ontvangen in het najaar van 2022 een gratis exemplaar.

Lees verder onder foto.

In 1877 liep vanuit Feijenoord de eerste trein over de nieuwgebouwde spoorbrug en het luchtspoor, dwars door de oude binnenstad. De Nieuwe Waterweg, die de havens een korte, open verbinding met zee gaf, was inmiddels gegraven. Foto: via Roterodamum.nl

Het jubileum van Roterodamum valt samen met de viering van 150 jaar Nieuwe Waterweg. Een mooie aanleiding om met het onderzoekscentrum PortCityFutures, een samenwerkingsverband van de universiteiten van Leiden, Delft en EUR, een internationaal symposium te organiseren met als thema 150 jaar historie, 150 jaar toekomst. Als opwarmer hiervoor organiseert het genootschap een serie van vier lezingen in het Maritiem Museum. 

Lees verder onder foto.

Op 17 maart 2022 is de eerste in een serie van vier lezingen in het Maritiem Museum. Foto: via Roterodamum.nl

De eerste lezing is in de serie van vier over de Nieuwe Waterweg is op 17 maart en gaat over De Rijn, de slagader van de haven. Op 21 april 2022 volgt de de tweede lezing  Het onderwerp is: Reuzenarbeid in Rotterdam. De laatste lezing is op 16 juni. 

Hoogtepunt in Laurenskerk
Hoogtepunt van de jubileumactiviteiten is een dag over de geschiedenis van Rotterdam in de Laurenskerk op 25 juni. Een dag voor alle Rotterdammers met onder andere lezingen, de uitreiking van de Dutilhprijs voor het beste Rotterdamse boek, muziek en nog veel meer.

Het wordt een jaar van 75 jaar terugkijken, maar vooral ook een jaar met het oog op de toekomst. Roterodamum blijft zich inzetten voor het behoud van het Rotterdams monumentaal erfgoed en de geschiedenis van de stad.
Meer informatie over het programma vind je op roterodamum.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant