Foto: Stadsbeheer
Foto: Stadsbeheer

De zitworsten langs de Westersingel zijn terug en kunnen weer jaren mee

Algemeen 173 keer gelezen

Rotterdam - Als het straks lente en zomer is, kunnen we weer lekker langs de Westersingel aan het water zitten op de worsten van Franz West. Het kunstwerk Qwertz, vaak als bankje gebruikt, is opgeknapt en opnieuw geschilderd. En kan nu weer jaren mee.

Qwertz is gemaakt door de Weense kunstenaar Franz West, die een beeld ontwierp dat in alle opzichten contrasteert met zijn omgeving. Het is de bedoeling dat de vormen opvallen en vragen oproepen: Wat zijn dit voor rare dingen? Wat stelt het voor?

Hun kunstmatige, bijna giftige kleuren maken het werk nog vreemder dan het al is. De titel Qwertz is bewust ook niet echt verklarend; het verwijst naar de eerste vijf letters op een Duits toetsenbord. De vijf monochrome gekleurde, langwerpige rollen plaatstaal waaruit het werk bestaat, lijken nog het meest op uitvergrotingen van met de hand gerolde stukken klei. 

De ‘worsten’ zijn gebruiksvriendelijk bedoeld; al eerder maakte West dergelijke beelden die hij ‘Sitzwurste’ noemt, gemaakt om op te zitten. En inderdaad worden de beelden op de Eendrachtsweg veel gebruikt als bankjes.

Uit de krant