Kaarsjes voor de Boulevard-Zuid.
Kaarsjes voor de Boulevard-Zuid.

Duizend kaarsjes verlichten Boulevard-Zuid een jaar na de avondklokrellen

Algemeen 237 keer gelezen

Rotterdam - Precies een jaar nadat Rotterdam opgeschrikt werd door avondklokrellen op Zuid worden dinsdag 25 januari de hele Beijerlandselaan en Groene Hilledijk verlicht met brandende kaarsen. Vanaf 17.00 uur wordt op de 1,2 kilometer lange winkelstraat om de meter een kaars aangestoken om ondernemers, bewoners van de straat en alle andere mensen uit de wijk een hart onder de riem te steken.

Initiatiefnemer van de actie is Lars Klappe. Hij woont op de Beijerlandselaan en kwam op die vreselijke maandagavond middenin de chaos terecht. “Ik was op weg naar huis en toen was het al begonnen. Ik liep zo op het waterkanon van de politie af. Nee, bang ben ik geen moment geweest. De relschoppers vielen geen voorbijgangers aan, waren vooral bezig met winkels slopen en de politie bekogelen. Overal knallen, terrasstoelen die op de trambaan werden gegooid zodat de ME er niet door kon. Toen ik thuis was, had ik vanuit het raam goed uitzicht op wat er allemaal gebeurde. Het was surrealistisch. Ook de dagen erna nog, met al die grootschalige politie-inzet en bevelen van de ME die je over straat hoorde schallen.”

Lees verder onder de foto.

Lars Klappe.

Nu heeft Lars bedacht dat hij een jaar later nog eens aandacht wil vragen voor zijn straat. Met brandende kaarsen. “Ook na de rellen was het nog een pittig jaar. Er zijn nog een paar geweldsincidenten geweest en vooral de lockdowns hebben er natuurlijk flink ingehakt bij alle ondernemers. Ik wilde toch iets doen, liep al een tijdje na te denken hoe ik kon helpen. Je kunt de kaarsjesactie zien als een aanmoediging voor iedereen die hier woont en werkt. Ik zorg voor de kaarsen, iedereen mag helpen ze neer te zetten, aan te steken en ‘s avonds weer op te ruimen.”

De bedoeling is dat de langste winkelstraat van Nederland vanaf 17.00 uur over de hele lengte verlicht wordt. Mensen die willen helpen kunnen zich rond 17.00 uur verzamelen bij het kantoor van Alliantie Hand in Hand aan de Beijerlandselaan 167a.

Uit de krant