Foto: Gemeente Rotterdam
Foto: Gemeente Rotterdam

Criminelen die geld witwassen via de voetbalclub: het gebeurt in Rotterdam vaker dan elders

Algemeen 375 keer gelezen

Rotterdam - Gulle gevers die een sportclub te hulp schieten, met mooie praatjes en diepe zakken even iets voorschieten of nieuwbouw betalen; het kunnen zomaar criminelen zijn die een club of vereniging gebruiken om hun geld wit te wassen. En in Rotterdam komt dat vaker voor dan in de rest van het land. De gemeente wil daar iets aan doen.

de gemeente Rotterdam gaat amateursportverenigingen helpen om te voorkomen dat criminelen sportclubs gebruiken om bijvoorbeeld geld wit te wassen. Er komen onder meer trainingen voor leden om te helpen criminele activiteiten te herkennen. Ook kunnen bestuurders van sportverenigingen voortaan een hulplijn bij Rotterdam Sportsupport bellen wanneer ze vragen hebben over ondermijning of wanneer ze worden geconfronteerd met signalen die mogelijk wijzen op criminaliteit. 

Directe aanleiding voor de hulp aan amateursportverenigingen is een risico-onderzoek van het onderzoeksbureau BEKE in opdracht van het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) en de gemeente Rotterdam. Het onderzoek werd gedaan na een motie in de Rotterdamse gemeenteraad.

Uit de studie is naar voren gekomen dat de kans op ondermijning bij amateurclubs in de gemeente Rotterdam hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Het is de eerste keer dat is onderzocht wat het risico is voor een amateursportvereniging om betrokken te raken bij ondermijnende criminaliteit.  Het onderzoek is uitgevoerd onder amateurvoetbalverenigingen, maar de resultaten kunnen ook representatief zijn voor amateurclubs van andere sporten. Vandaar dat alle amateurclubs hulp krijgen.

Uit de krant