Afbeelding

Veiliger werken dankzij een VCA cursus

Algemeen 122 keer gelezen

Rotterdam - Veilig werken is al decennia lang een belangrijk onderwerp in de bouw. Om ongevallen te voorkomen zijn er veel veiligheidsmaatregelen in het leven geroepen, maar alsnog gebeuren er jaarlijks veel ongelukken. In de Arbowet staan regels die arbeidsongevallen in de bouw moeten tegengaan, en een makkelijke manier om aan deze regels te voldoen is via een VCA diploma.

Wat is VCA

VCA is een afkorting dat staat voor VGM Checklist Aannemers. VGM staat vervolgens voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. De checklist is in het leven geroepen voor leidinggevenden en werknemers die op risicovolle locaties werken met potentieel gevaarlijke machines, gereedschappen en materialen. Door een VCA diploma of certificaat te halen kunnen bedrijven en werknemers aantonen dat ze bekend zijn met de gevaren en veiligheidsmaatregelen op de werkvloer.
Omdat niet iedereen dezelfde werkzaamheden en functies heeft zijn er verschillende VCA diploma’s te behalen, namelijk:

  • VCA Basis is geschikt voor werknemers die werken op potentieel gevaarlijke werkplekken. Met het basis diploma VCA kunnen zij aantonen dat ze veilig en duurzaam werken in de bouw.
  • VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) is geschikt voor leidinggevenden en ZZP’ers die voor een aannemer in de bouw werken.
  • VIL VCU (Veiligheid voor Intercedenten en leidinggevenden) is geschikt voor leidinggevenden van uitzendbureaus. 

Wat voor type VCA diploma je moet halen is dus afhankelijk van jouw functie en werkzaamheden. Maar hoe behaal je precies een VCA diploma?

Een VCA cursus volgen

Je krijgt pas een VCA diploma na het behalen van het examen. Dit examen maak je pas na het volgen van een VCA cursus en dit vindt meestal op dezelfde dag plaats. Je bent de hele dag bezig met het volgen van de cursus en eindigt de dag met het examen.
VCA cursussen worden door het hele land aangeboden en kunnen zowel klassikaal als online gevolgd worden. Een cursus inclusief examen kost ongeveer 240 euro klassikaal en 160 euro online. De tijd en kosten vallen dus mee, zeker als het om de veiligheid van werknemers gaat.

VCA certificering

De VCA diploma’s zijn bedoeld voor werknemers en leidinggevenden, maar ook bedrijven kunnen zich laten beoordelen op hun veiligheid. Een VCA bedrijfscertificaat toont aan dat de werkomgeving van het bedrijf veilig en duurzaam is en dat ze zich houden aan de veiligheidsvoorschriften binnen de bouw. Bedrijven worden jaarlijks gecontroleerd op alle VCA eisen om het certificaat te behouden.

Waarom je een VCA cursus zou moeten volgen

Het behalen van een VCA diploma heeft meerdere voordelen voor de werknemer. De meest voor de hand liggende reden is de veiligheid van de werknemer zelf, maar ook dat van zijn of haar collega’s. Het voorkomen van bedrijfsongevallen resulteert ook in minder kosten vanwege materiële schade.

Bedrijfsongevallen hoeven natuurlijk niet altijd te gebeuren, maar veel aannemers werken helemaal niet meer met werknemers zonder een VCA diploma. Als je in de bouw werkt en geen klussen wilt missen, dan moet je de diploma wel halen. Het is dus niet enkel een investering in je veiligheid, maar ook een investering in je toekomstige klussen.

VCA betekent dus veiligheid in de bouw, zowel voor werknemers als leidinggevenden en bedrijven. Een VCA diploma is een investering in de veiligheid van jou en je collega’s, waardoor je op meer plekken veilig je werk kan uitvoeren. Heb je nog geen VCA diploma en ben je op zoek naar aanvullende informatie? Ga dan naar www.vca-cursus.com om te kijken welke VCA cursus jij moet volgen.

Uit de krant

Uit de krant