Wethouder Simons en Arie Lengkeek van het Rotterdams Woongenootschap.
Wethouder Simons en Arie Lengkeek van het Rotterdams Woongenootschap. ( foto: Willem de Kam)

Duurzame woningen met veel groen op Lloydpier

Rotterdam - De nieuwe coöperatie Het Rotterdams Woongenootschap (HRW) mag bouwen op de Lloydpier in het Lloydkwartier. Op een mooie plek aan de Maas is nu grond gereserveerd door de gemeente waar gezinnen in de toekomst betaalbaar én kwalitatief duurzaam kunnen wonen. Een 'idealistisch' project dat inspeelt op de vraag naar nieuwe woningen vanuit de middengroep waarbij de toekomstige bewoners bovendien zeggenschap krijgen over opzet, indeling en faciliteiten van de nieuwbouw.


Betaalbaar én goed wonen midden in de stad zijn belangrijke uitgangspunten voor Het Rotterdams Woongenootschap (HRW), de nieuwe coöperatie die het initiatief nam om een andere woonvorm in Rotterdam te realiseren. Geïnspireerd op het bewezen succes van de (ruim 250!) gevestigde Zwitserse Genossenschaften, introduceert HRW deze woonvorm nu ook in Rotterdam, voor een nieuw bouwproject op de Rotterdamse Lloydpier. Daar kunnen de komende periode, mede dankzij een bijzondere samenwerking met maatschappelijk ontwikkelaar Timpaan, maximaal vijftig woningen gerealiseerd worden, met voldoende ruimte én veel groen. Duurzame woningen bovendien, die decennia lang meegaan door kwalitatief hoogwaardige bouw.

 
Ook sociaal gezien investeert HRW in de toekomst. In de toekomst van Rotterdam zelf, welteverstaan. Want meer dan ooit is het nu belangrijk de middengroep in de stad te houden. Zij komen niet in aanmerking voor sociale huurwoningen, maar vinden geen passend aanbod aan koopwoningen in de stad. Het gevolg is dat een groot deel van deze groep de stad verlaat. HRW hecht waarde aan een ongedeelde stad, met ruimte voor iedereen. Dát maakt deze woonvorm sociaal, net als de samenspraak van bewoners bij het gezamenlijk besluiten over de opzet, indeling en gedeelde faciliteiten van het gebouw. Het gebouw is gezamenlijk eigendom van alle leden in de coöperatieve vereniging, en is duurzaam onttrokken aan speculatie: het kan in beginsel niet verkocht worden.

Als dit wat idealistisch klinkt, komt het omdat het dat is. Het model werkt als volgt: Het Rotterdams Woongenootschap wordt opgericht als een coöperatieve vereniging, bewoners zijn leden en leggen eigen kapitaal in. Ze betalen maandelijks een huur op kostprijsbasis. Op die manier kunnen de huren circa 20-30% onder marktconforme prijzen voor vergelijkbare woningen liggen: variërend tussen de 700 en 1250 euro per maand, afhankelijk van de grootte.

Locatie Lloydpier
Ook de gemeente Rotterdam onderschrijft het belang van voldoende woningaanbod en -ontwikkeling voor middeninkomens in de stad. De Lloydpier is één van de locaties waar de stad zelf nog grond uitgeeft. Het Rotterdams Woongenootschap is bijzonder blij dat de gemeente hier ruimte biedt. Dankzij het partnerschap met Timpaan kan de ontwikkeling voortvarend ter hand genomen worden. Het Woongenootschap is naast deze locatie, ook in gesprek met stedelijke partijen over andere mogelijke locaties.

Bijeenkomst 23 mei
Op 23 mei is er een bijeenkomst gepland waarbij de laatste ontwikkelingen worden gepresenteerd aan geïnteresseerden en potentiële leden. Wie zich herkent in dit ideaal kan zich die avond  - of op een later moment online - inschrijven en is wellicht onderdeel van het allereerste Rotterdamse Woongenootschap. 

Meer informatie vind je via www.rotterdamswoongenootschap.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden