Impressie van hoe een Floating Students-schip eruit kan zien.
Impressie van hoe een Floating Students-schip eruit kan zien.

Rotterdam krijgt drijvende studentenwoningen, de eerste gaat Abou heten

Algemeen 3.240 keer gelezen

Rotterdam - Start-up Floating Students wil drijvende studentenwoningen realiseren in Rotterdam. Tweedehands binnenvaartschepen krijgen bebouwing zodat erop gewoond kan worden. Maar bovenal om woningen te creëren waarin ook planten en dieren zich kunnen nestelen. “We gaan verder dan duurzaam, de woningen worden regeneratief”, zegt mede-oprichter Benjamin Cadee (21).

door Nynke Vermaat

Cadee: “Duurzaam is bijvoorbeeld dat we evenveel plastic uit de oceaan halen als erin terecht komt. Maar eigenlijk moeten we zorgen dat we de fouten uit het verleden, en daarmee de natuur, herstellen. We moeten leren hoe we water kunnen gebruiken zonder de natuur te schaden. Onze focus ligt dus ook niet op het creëren van woningen, maar op het vinden van een betere manier van wonen.”

Zelf is Cadee gelijk toen hij het huis uit ging op een boot gaan wonen. “De woningmarkt voor studenten is niet heel gunstig. Er worden hoge prijzen gevraagd en met huisbazen is vaak slecht contact te leggen. Ik denk dat op het water wonen een hele goeie is voor mensen om meer betrokkenheid te voelen bij hun woning. Het zelf onderhouden en bedenken wat je wilt veranderen maakt wonen leuker.”

Lees verder onder de foto.

Impressie van de drijvende studentenwoningen.

‘Regeneratief’ betekent natuur herstellend. Daarbij wordt gezorgd dat de leefomgeving zo is ingericht dat die de natuur stimuleert om te groeien. Cadee noemt een aantal voorbeeld voor bij de drijvende studentenwoningen: “Denk aan een groene gevel: een gevel die deels bestaat uit planten, wat ervoor zorgt dat planten en dieren daar in kunnen gaan leven. Of aan helofytenfilters, waarbij planten een filter vormen dat het omgevingswater schoonmaakt. Wat ook zou kunnen is om onder het schip planten te laten groeien waar vissen kunnen wonen, om zo de biodiversiteit te stimuleren.”

Die toepassingen bedenkt Floating Students niet zelf. Cadee: “Het zijn ideeën van start-ups waarmee wij samenwerken. De technieken zijn allemaal getest, maar nog niet breed toegepast.”

Eerste schip ‘Abou’

In december 2021 kreeg Floating Students een startsubsidie van 100.000 euro via Citylab010 om het idee voor drijvende studentenwoningen verder uit te werken. Ze beginnen met het ombouwen van één binnenvaartschip. Tussen de 16 tot 24 woningen moeten erop kunnen. De eerste studenten kunnen mogelijk eind 2022 of begin 2023 hun intrek nemen. Veel moet nog uitgewerkt worden, zoals waar financiering vandaan moet komen en hoe onderhoud aan de schepen kan plaatsvinden zonder de ‘natuurlijke bewoners’ al te veel te verstoren. Wel is al duidelijk dat het eerste schip ‘Abou’ gaat heten, vernoemd naar burgermeester Ahmed Aboutaleb. 

“Hopelijk volgen er nog veel meer studentenschepen,” droomt Cadee hardop, “niet alleen in Rotterdam, maar ook in andere steden of zelfs in het buitenland. Er zijn in elk geval genoeg binnenvaartschepen beschikbaar van eigenaren die willen stoppen of omdat schepen te klein zijn voor de huidige scheepsmarkt.”

Kantoor

Per februari komt Floating Students met hun varende kantoor naar Rotterdam. In een van de erfgoedhavens (Wijnhaven, Oude Haven, Haringvliet of Boerengat) is plek voor ze. Het kantoor is niet op een oud binnenvaartschip maar op een zeilboot, omdat ze niet zoveel ruimte nodig hebben. “Wie weet gaan we ooit nog over op een binnenvaartschip”, denkt Cadee hardop.

Ligging

Waar het eerste Floating Students ‘proefschip’ komt te liggen is nog niet duidelijk. Cadee: “We zijn met de gemeente nog in gesprek over een locatie.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant