Daniel Firman, Nasutamanus, 2012.
Daniel Firman, Nasutamanus, 2012.

Kunsthal Rotterdam blikt terug op (een half) 2021 en kijkt vooruit naar jubileumjaar 2022

Algemeen 1.008 keer gelezen

Rotterdam - Kunsthal Rotterdam kijkt terug op een jaar waarin - met bijna zes maanden lockdown - er toch nog meer dan 100.000 mensen op bezoek kwamen. Komend jaar bestaat het Rotterdamse museum dertig jaar.

Ondanks een afname van (dag)toeristen en fysiek scholenbezoek en het wegvallen van grootschalige events zoals Museumnacht en Kunsthal LIVE op zondag, bezochten in ruim zes maanden tijd bijna 110.000 mensen de Kunsthal. De tentoonstellingen We Are Animals en Youthquake, die vanaf januari maandenlang achter gesloten deuren klaarstonden voor publiek, konden succesvol worden verlengd. Dat gold niet voor Het Museum van Nederland, een samenwerking met omroep MAX. Alle zestig gedenkwaardige voorwerpen die met veel inspanning een plek in de tentoonstelling hadden gevonden, gingen ongezien weer terug naar hun eigenaren.

Kunsthal online 
Het voorjaar stond in het teken van online activiteiten. Zo waren er Masterclasses met DJ Isis en kunstenaar Bas Kosters. Een vijfdelige podcastserie bij We Are Animals: de ‘Petcast’. Online edities van See you later, Illustrator, sinds dit jaar standaard in aanwezigheid van een gebarentolk. Een hybride KunstKoppels, waarbij we samen met Rotterdamse Helden ouderen bereiken voor wie een zelfstandig museumbezoek niet mogelijk is. En bovenal de online Kunstbuzz bij We Are Animals, waaraan dit jaar - dankzij de bijdrage van hoofdsponsor ING - ruim 2.300 leerlingen van het voortgezet onderwijs en 1.900 leerlingen van het primair onderwijs deelnamen. De Kunsthal bereikt hiermee scholen in het hele land en zelfs Aruba.

Bruisende zomer
Vanaf de heropening op zaterdag 5 juni bruist de Kunsthal een zomer lang bijna als vanouds. De All you can Art kunstenaars en een nieuwe lichting Summerschoolstudenten nemen het Auditorium van de Kunsthal over en trekken, met diverse partners waaronder Laurens ouderenzorg, Kunstlab en Reakt, de stad in, dit najaar gevolgd door een logeerpartij van kunstwerken uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Bezoekers van alle leeftijden verbazen zich over de uitzonderlijke dierlijke creaties in We Are Animals en ook Youthquake - waarin het verlangen naar eeuwige jeugd centraal staat – spreekt bij velen tot de verbeelding.

In september opent Magnetisch Noorden met de magistrale schilderijen van de Canadese Group of Seven, en een ander perspectief hierop door de toevoeging van videowerken van inheemse kunstenaars. Aan deze tentoonstelling komt vlak voor de kerstvakantie onverhoopt vervroegd een eind. Goed nieuws is dat de tentoonstelling Deep in Vogue, tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Amber Vineyard en de ballroom community, verlengd wordt. Deep in Vogue opende in september met een hartverwarmende editie van The Utopia Ball, die met dank aan Mastercard ook via een livestream bekeken kon worden. Tot en met 13 maart kan iedereen in de Kunsthal de expressieve kracht van Ballroom ontdekken.

Calder Now
Precies een maand voor de nieuwste lockdown opende in de Kunsthal Calder Now, een tentoonstelling die de voortdurende invloed van Alexander Calder op de hedendaagse kunst onderzoekt. Aan dit omvangrijke project, in nauwe samenwerking met de Calder Foundation, is lang en intensief gewerkt. De tentoonstelling was in 2020 een jaar opgeschoven, in de hoop dat de beperkende coronamaatregelen dan achter ons zouden liggen. Calder Now is nog tot en met 29 mei te zien.

Vooruitblik
In het nieuwe jaar - op 1 november 2022 - bestaat de Kunsthal dertig jaar. In aanloop naar deze datum zal de Kunsthal verschillende events als ‘special edition’ organiseren, waaronder Kunsthal LIVE op zondag, een serie Smaakmakers Tours en een internationale versie van KunstKoppels. In juni, de maand van de architectuur, zal het Kunsthal gebouw extra in de schijnwerpers staan en rond 1 november wordt het jubileumjaar extra feestelijk afgesloten.

Het tentoonstellingsprogramma 2022 opent bijzonder, met vanaf 27 januari de wereldpremière van de installatie Sunshine State van kunstenaar en filmmaker Steve McQueen, in samenwerking met International Film Festival Rotterdam. Vanaf 26 februari presenteert de Kunsthal ‘Job, Joris & Marieke. A Triple Life’, een tentoonstelling over Nederlands bekendste talenten op het gebied van animatie. En in het voorjaar en de zomer zijn onder meer een tentoonstelling van de Koerdische kunstenaar Erkan Özgen en de tentoonstelling Here We Are, met de spotlight op vrouwelijke designers uit de collectie van het Vitra Design Museum, te zien. Ook presenteert de Kunsthal deze zomer ‘Onder de huid’. Deze zeer goed ontvangen tentoonstelling over de Franse kunstenaar en activist Claude Cahun was vorig jaar door de coronamaatregelen slechts zeer kort in het Cobra Museum te zien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant