Veel te vaak verdwijnt het vet na het bakken bij het restafval, in de gootsteen of in de wc. Foto: Techniek Nederland
Veel te vaak verdwijnt het vet na het bakken bij het restafval, in de gootsteen of in de wc. Foto: Techniek Nederland

Gebruikt frituurvet verdwijnt bij restafval of in gootsteen en wc-pot: niet doen!

Algemeen 691 keer gelezen

Rotterdam - Meer dan 50% van het door Nederlandse huishoudens gebruikte frituurvet verdwijnt nog steeds bij het restafval of in het riool. “En dat is niet alleen slecht voor onze leefomgeving”, zegt Frans Claassen, directeur van MVO – de ketenorganisatie voor oliën en vetten, “maar hiermee gooien we ook geld weg.”

Het recyclen van gebruikt frituurvet levert winst op voor het milieu, voor de bedrijven die er fossielvrije biodiesel van maken én voor de verenigingen of scholen die het gebruikte frituurvet inzamelen. “Dat is drie keer winst.”

Hergebruiken
Gebruikt frituurvet dat weggegooid wordt komt terecht in het riool (via de gootsteen of de wc) of bij het restafval. Vet dat in het riool terechtkomt veroorzaakt verstoppingen en levert een grote schadepost op voor gemeenten. Gebruikt frituurvet dat bij het restafval belandt komt terecht in de vuilverbranders.
Frans Claassen: “Dat is zonde, want we kunnen het heel goed hergebruiken. Wij vragen consumenten om het gebruikte frituurvet en olie waarin gefrituurd is naar een inzamelpunt te brengen. Die vind je bij supermarkten, sportclubs, scholen, kinderboerderijen en bij de milieustraat van de gemeente.”

Verstopte afvoer
Het vet dat via de gootsteen of wc verdwijnt veroorzaakt tevens grote problemen in leidingen en bij de rioolwaterzuiveringen. De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s.
Wanneer frituurvet door de gootsteen wordt gespoeld, gaat het gestolde vet aan de binnenkant van leidingen zitten. Dit kan zorgen voor verstoppingen bij mensen thuis en op rioolwaterzuiveringen. Bij een verstopping thuis moet al snel een loodgieter gebeld worden. Waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren die het vet verwijderen uit de persleidingen en gemalen.

De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s. De getallen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 2 ton aan kwijt zijn. Deze kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door inwoners betaald.

Ook sanitairspecialist Eric van der Blom van Techniek Nederland waarschuwt voor het lozen van vet via waterleidingen: “Als je bakvet door de gootsteen of de wc spoelt, is die nog vloeibaar. Het vet koelt vervolgens af en gaat dan stollen. Er komt dus een vetlaag aan de binnenkant van de afvoerleidingen die voor een verstopping zorgt. Er moet dan een loodgieter of rioolontstopper aan te pas komen om de problemen te verhelpen.”
Van der Blom adviseert gebruikt bakvet terug te gieten in de verpakking. “Zo’n oude verpakking kun je inleveren bij een inzamelpunt in de buurt. Dan kan er biobrandstof van gemaakt worden. Dat is een groene energiebron.”

Frituurvet Recycle Het!  
Elk jaar rond de jaarwisseling vraagt de campagne Frituurvet Recycle Het! extra aandacht voor het apart inzamelen van gebruikt frituurvet, omdat dan veel gefrituurd wordt. Als er veel wordt ingeleverd, kan er meer gerecycled worden tot biobrandstof. Biobrandstof dat is gemaakt van gebruikt frituurvet, is de meest duurzame brandstof die er is. Het heeft de laagste CO2-uitstoot van alle energiebronnen. Het inzamelen van gebruikt frituurvet zorgt voor extra inkomsten voor scholen, sportclubs en bijvoorbeeld kinderboerderijen.

Uit de krant