In en om Rotterdam en Schiedam zijn in totaal tegen de 4000 Halsbandparkieten. Foto: Bureau Stadsnatuur
In en om Rotterdam en Schiedam zijn in totaal tegen de 4000 Halsbandparkieten. Foto: Bureau Stadsnatuur

Groeiend aantal Halsbandparkieten verblijft in regio Rotterdam

Algemeen 972 keer gelezen

Rotterdam - Een telling van de Halsbandparkieten in en rondom Rotterdam leverde afgelopen week bijna 4000 vogels op. Dat is een flinke toename, zo lijkt het.

Afgelopen week hebben ecologen van Bureau Stadsnatuur de slaapplaatsen van Halsbandparkieten in regio Rotterdam geteld. In de avondschemering komen de parkieten samen in bomen om de nacht gezamenlijk door te brengen. Dat vinden ze veiliger.

Uit de resultaten blijkt dat de grootste slaapplaats van de regio tegenwoordig in Schiedam is gevestigd, met meer dan 2000 vogels. In Rotterdam zijn twee kleinere slaapplaatsen aanwezig. Bij elkaar opgeteld herbergt de regio bijna 4000 parkieten, dat is meer dan voorgaande jaren. 

De oorzaak van de toename is nog niet helder. Zo blijken verschillende kleinere slaapplaatsen elders in de regio verlaten te zijn. Mogelijk zijn die vogels nu aangeschoven in Rotterdam. Daarnaast lijkt ook in de omgeving van Dordrecht het aantal parkieten nog te groeien. De ecologen denken dat ook deze vogels nog in Rotterdam overnachten en dus dagelijks een flink stuk pendelen.

De Rotterdamse telling is onderdeel van een landelijk onderzoek naar de Halsbandparkiet onder aanvoering van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Ook in andere Nederlandse steden deze week parkieten geteld. Het onderzoek wordt deze winter nog voortgezet. 

Uit de krant