Het terrein stond al meer dan tien jaar leeg. Er wordt nu een mooi nieuw stuk wijk gerealiseerd. Foto: pr
Het terrein stond al meer dan tien jaar leeg. Er wordt nu een mooi nieuw stuk wijk gerealiseerd. Foto: pr

Bouw woningen Tuinbuurt Vrijlandt in Rotterdam Zuid van start

Algemeen 430 keer gelezen

Rotterdam - Met het slaan van de eerste paal is het officiële startsein gegeven voor de bouw van 100 sociale huurwoningen van woningcorporatie Havensteder de gebiedsontwikkeling van Tuinbuurt Vrijlandt te Rotterdam Zuid (IJsselmonde). Aansluitend hierop worden 129 koopwoningen van fase 1 gerealiseerd.

In Tuinbuurt Vrijlandt worden 100 sociale huurwoningen gerealiseerd in een mix van 50 eengezinswoningen en 50 appartementen. De architectuur van de gebouwen sluit naadloos aan op de rest van de nieuw te bouwen wijk. Na een intensieve tijd van voorbereiding, bouwrijp maken en bouwvoorbereiding in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam en Havensteder is het moment aangebroken dat daadwerkelijk van start wordt gegaan met de bouw van de eerste huurwoningen. Volgend jaar wordt met de bouw van koopwoningen van fase 1 aangevangen. 

“Tuinbuurt Vrijlandt betekent een doorbraak voor de wijk. Het terrein stond al meer dan tien jaar leeg. Er wordt nu een mooi nieuw stuk wijk gerealiseerd. Dat zorgt voor een impuls voor de leefbaarheid en de voorzieningen in Lombardijen en het naastliggende Vreewijk. Met de 100 nieuwe sociale huurwoningen kunnen we onze huurders moderne en vrijwel energieneutrale woningen met zonnepanelen bieden,” zegt Urias Santos Bakker, Directeur Onderhoud & Ontwikkeling bij Havensteder.

“Een groot deel van de kopers komt uit Rotterdam Zuid”, aldus Bas Kurvers, wethouder Bouwen en Wonen van Gemeente Rotterdam.  En dat is precies waarom wij projecten zoals Tuinbuurt Vrijlandt omarmen. Dit project draagt namelijk bij aan de doorstroming op de woningmarkt. Het is een mooie ontwikkeling waar zowel gezinnen als ouderen samen kunnen wonen en leven en waar veel aandacht is voor groen, duurzaamheid en gezondheid.” 

Tuinbuurt Vrijlandt, de naam zegt het al, is geïnspireerd op de tuindorpstijl die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in Nederland werd geïntroduceerd. Het architectonisch ontwerp is van KOW Architecten en gebaseerd op de tuindorparchitectuur. Tuindorpen typeren zich door specifieke ruimtelijke en sociale kenmerken met veel groen. Zo wordt veel gebruik gemaakt van groene erfafscheidingen, in de vorm begroeide hekwerken en diverse soorten hagen. Het toepassen van decoratieve elementen zoals poorten en ornamenten zijn een typisch kenmerk van de befaamde tuindorparchitectuur.

Dankzij de samenwerking met Jantje Beton en JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) is extra aandacht besteed om de wijk kindvriendelijk te maken, zo komen er diverse speelplekken in de wijk en extra brede stoepen zodat kinderen prettig en veilig kunnen spelen.

Uit de krant