Het feestelijke startschot voor de bouw van het nieuwbouwproject Nieuw Kralingen. Foto: pr
Het feestelijke startschot voor de bouw van het nieuwbouwproject Nieuw Kralingen. Foto: pr

Nieuw Kralingen wordt nieuwe stadswijk in het groen bij Kralingse Bos

Algemeen 562 keer gelezen

Rotterdam - Op 21 december 2021 gaf wethouder Bas Kurvers het feestelijke startschot voor de bouw van het nieuwbouwproject Nieuw Kralingen. Na een lange voorbereiding en binnen een half jaar na het bestemmingsplan begint daarmee de bouw van 173 van in totaal 800 nieuwe woningen op deze bijzondere plek. 

In de stijlvolle stadswijk Nieuw Kralingen komt een breed aanbod aan woningtypen, van koopwoningen in het hogere en topsegment tot en met woningen in het middensegment en sociale huurwoningen. Heijmans en TBI-onderneming ERA Contour werken voor deze gebiedsontwikkeling samen in de Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen (OCNK) en zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw.

Nieuw Kralingen komt aan de westkant van het Kralingse Bos, op het voormalige bedrijventerrein, waar nu nog onder meer de Stadskwekerij Rotterdam gevestigd is. Om dit mogelijk te maken, wordt de Bosdreef verlegd in noordwestelijke richting. Hierdoor grenst de nieuwe wijk straks direct aan het Kralingse Bos en de Kralingse Plas. Het wordt een stadswijk waar romantiek in volle glorie zichtbaar zal zijn: in het vele groen, de vorm van de straten en lanen en in de architectuur. 

Lees verder onder foto.

Artist impressie van woningen in Nieuw Kralingen. Foto: pr

De mix in woningaanbod is van meet af aan zichtbaar. Bij deze eerste stap worden 80 sociale huurwoningen, 40 middenhuurwoningen, 10 vrije sector huurwoningen en 43 koopwoningen in verschillende typen gebouwd. 

De sociale huurwoningen komen in het noordwestelijke deel van de wijk te liggen. De OCNK bouwt deze voor de Rotterdamse woningcorporatie Woonstad. Binnenkort start het realisatieteam ook met de bouw van het appartementengebouw voor middenhuur woningen. Het gebouw komt bij de entree van de nieuwe wijk,ongeveer op de plek waar het Wellant College stond.

De koopwoningen gingen afgelopen april in verkoop en de belangstelling daarvoor was zeer groot. “In dat eerste deelgebied, ‘Aan de Boezem’, wordt het karakter van Nieuw Kralingen direct goed zichtbaar, met een grote variatie aan woningtypes én mooie architectuur in verschillende stijlen. We verwachten dat vanaf de eerste helft van 2023 de kopers hun sleutel krijgen. En de ontwikkeling staat niet stil: we werken hard om de volgende deelgebieden in verkoop te brengen”, vertelt projectdirecteur Erick Schouten.

In het nieuwe jaar start de verkoop van respectievelijk 17 en 47 woningen in het volgende deelgebied van Nieuw Kralingen, ‘Op de kop van de Avenue’.

Uit de krant