Jesse Speijers wil dit schaatsseizoen op het NK Allround, 22 en 23 januari in Enschede, op zijn best zijn. (Foto: Ewoud Rooks)
Jesse Speijers wil dit schaatsseizoen op het NK Allround, 22 en 23 januari in Enschede, op zijn best zijn. (Foto: Ewoud Rooks)

Schaatstoppers uit Rotterdam: Sanneke de Neeling en Jesse Speijers

Algemeen 234 keer gelezen

Rotterdam - Voor Jesse Speijers is het geen ramp dat hij slechts tweede reserve is voor de 1500 meter op het Olympisch Kwalificatietoernooi langebaan schaatsen. “Het zou een mooie kans zijn om meer ervaring op te doen”, verklaart hij. “Maar ik ben nog niet goed genoeg voor de komende Winterspelen. Al aan het begin van het seizoen heb ik met mijn trainers afgesproken dat dit een leerjaar is. Voor mij is het belangrijk dat ik progressie maak en persoonlijke records blijf rijden.”

Door Emile Hilgers

“In het begin was het best spannend”, vertelt het 19-jarige schaatstalent uit Rotterdam. “Ik ben verhuisd naar Heerenveen en schaats bij een nieuwe ploeg, Team IKO. Door de coronamaatregelen waren er vorig seizoen geen wedstrijden voor junioren. Pas dit seizoen kon ik weer laten zien wat ik kan, en tot nu toe ben ik heel tevreden over mijn resultaten. Op het NK afstanden eind oktober heb ik op allebei mijn favoriete afstanden mijn p.r. verbeterd: 1.47.74 minuut op de 1.500 meter en 6.31.26 minuten op de 5.000 meter.”

Op de Holland Cup 3, waar Speijers zich kon plaatsen voor het OKT, ging het twee weken geleden minder goed. “Het ijs daar is lang niet zo goed als in Heerenveen”, zegt hij daarover. “De 1.500 meter ging redelijk. Ik werd vijfde. Daardoor ben ik nu tweede reserve. De 5.000 meter reed ik niet goed: de negende plaats en zestien seconden boven mijn persoonlijk record.”

Bij de ploeg met schaatstrainers Erik Bouwman en oprichters Martin en Erwin Ten Hove kan Speijers nog veel leren, verwacht hij. “Ik kan me hier verder ontwikkelen. Voorheen heb ik ook shorttrack geschaatst, ik ben vrij laat gaan focussen op de langebaan. Momenteel train ik vijftien à twintig uur per week, inclusief fietsen en krachttraining. We hebben een mooi treintje van vier allrounders: de ervaren mannen Jan Blokhuijssen en Bart Swings, en Yves Vergeer, een jaar ouder dan ik, en ikzelf. Eén van de dingen die ik al van hen heb geleerd, is beter de bochten uitversnellen.”

Voor Speijers, die allrounden leuk vindt, wordt het NK Allround op 22 en 23 januari het moment waarop hij wil pieken dit seizoen. “Daarvoor ben ik al geplaatst, en dáár wil ik op mijn best zijn. Ik kijk er enorm naar uit. Ik denk dat de topschaatsers die begin februari naar de Winterspelen gaan dit NK overslaan. Dus dan is er meer kans voor jonkies zoals ik om top tien te rijden. Dat maakt het wel leuk, zo’n Olympisch seizoen.”

Sanneke de Neeling

Sanneke de Neeling (25), ook geboren en getogen in Rotterdam, heeft zich op drie afstanden gekwalificeerd voor het OKT. Na de 1000 meter rijdt ze dinsdag 28 december de 500 meter en donderdag 30 december de 500 meter  Omdat er in China op elke afstand maar één rijdster de Nederlandse eer mag verdedigen, acht ze de kans dat ze naar de Winterspelen mag minimaal.

Op het NK afstanden eind oktober kwam De Neeling hard ten val en wist zich daardoor niet te kwalificeren voor de World Cup wedstrijden. Daarna heeft ze veel getraind, ook op een trainingskamp in Spanje. “Lekker in de zon”, vertelt ze. “De laatste weken voor het OKT hebben we ook rust genomen. Ik hoop in Heerenveen eindelijk mijn beste races te kunnen rijden, liefst in een persoonlijk record.”

Uit de krant