Bij Mixblik worden vrouwen met een vluchtelingachtergrond opgeleid in de praktijk én ze introduceren hún gerechten in Rotterdam.
Bij Mixblik worden vrouwen met een vluchtelingachtergrond opgeleid in de praktijk én ze introduceren hún gerechten in Rotterdam.

Mixblik stopt echt lekker eten in blik

Algemeen 282 keer gelezen

Rotterdam - Kilo’s uien, pepers, tomaten en linzen verdwijnen sinds een jaar in de ‘bliksnelkookpan’ van Mixblik. Iris van Beers en Esther van der Hoeven zijn een klein fabriekje gestart samen met Rotterdamse vrouwen met een vluchtelingachtergrond. “Ze maken hún gerechten, ontdekken hun talenten en leren een vak.”

door Nynke Vermaat

Eten uit blik heeft een slecht imago, erkent Iris. “Dat merken we weleens, maar er is ook bewustwording over hoe duurzaam het is. In Zuid-Europa is het trouwens anders. Daar heb je veel hoogstaande gerechten in blik. Dat willen we hier ook introduceren.” Het vooroordeel dat eten uit blik vol zit met conserveermiddelen, gaat voor Mixblik niet op. “Het inblikken gebeurt met een grote, hete snelkookpan die alle bacteriën in en op het blik doodt. Een heel natuurlijk proces eigenlijk”, vertelt Iris.

Powervrouwen

Maar eigenlijk waren de vrouwen het startpunt voor Iris en Esther, niet het blik. “Gevluchte of geëmigreerde vrouwen worden vaak een beetje vergeten. Het is een moeilijk bereikbare groep. Maar wij zien echte powervrouwen en gunnen hen een volgende stap”, vertelt Iris. 

Mixblik is voor hen een leerschool waarbij ze hun talenten ontdekken, want vaak weten ze niet zo goed wat ze willen of kunnen. Zo helpt een van de vrouwen die heel precies is nu bij de administratie, maar er zijn ook rollen te vervullen op het gebied van productie, verkoop en hygiëneprotocollen. “Er zijn nu tien deelneemsters. Die gaan straks helpen de volgende tien vrouwen op te leiden.”

Mixblik heeft nu in het (veganistische) assortiment: linzenstoof met Oost-Afrikaanse kruiden, hummus en pittige Eritrese tomatensaus. De vrouwen koken elke donderdag bij het Wijkpaleis in Delfshaven. Dat ligt nu even stil, maar gaat op 20 januari weer van start. “In januari willen we graag beginnen om ook via winkels, Rechtstreex en onze webshop te verkopen.”

Uit de krant