Lezers van De Havenloods tijdens de exclusieve preview ter gelegenheid van onze zeventigste verjaardag.
Lezers van De Havenloods tijdens de exclusieve preview ter gelegenheid van onze zeventigste verjaardag.
2021

De Havenloods vierde jubileum in nieuw icoon

Algemeen 112 keer gelezen

Rotterdam - Het jaar 2021 was ook het jaar dat de zeventigste verjaardag van De Havenloods gelijk viel met de opening van Depot Boijmans Van Beuningen. Tijdens een speciale Havenloods-middag, enkele dagen voor de officiële opening van een nieuw Rotterdams icoon, mochten ter gelegenheid van onze verjaardag 500 lezers van de krant alvast een kijkje in het bijzondere gebouw nemen.

Het werd begin november een ongelooflijk prachtige middag, dagen later waren we nóg aan het nagloeien van alle enthousiaste reacties die we hebben gekregen en de vrolijke mensen die we hebben gezien. Ook in 2021 bleek dat De Havenloods de allerleukste lezers heeft die er zijn. We werden er zó blij van, dankjewel!

De opening van Depot Boijmans van Beuningen was ongetwijfeld een van de hoogtepunten van afgelopen jaar. Al tijdens de bouw verdween eerdere kritiek over de kosten, de plek zo middenin in het Museumpark en bomen die plaats moesten maken. Toen eenmaal duidelijk was hoe het gigantische spiegelpaleis eruit zou gaan zien, was er geen omwonende die nog klaagde over het uitzicht. Zelfs de grootste zuurpruim geeft inmiddels toe dat het gebouw een aanwinst voor de stad is. Sinds de opening door Koning Willem-Alexander is het Depot vrijwel elke dag uitverkocht, ‘s avonds heeft lichtkunstwerk van Pipilotti Rist bij de ingang zich ontpopt tot een van de weinige corona-uitjes in een stad tijdens lockdown.

De opening van het eerste depot ter wereld waarin de volledige collectie van 151.000 kunstobjecten voor iedereen toegankelijk is, was een mooie meevaller voor Boijmans. Het grootste museum van de stad is al sinds mei 2019 gesloten vanwege asbest, wateroverlast en brandveiligheid. Extra tegenvallers kwamen er aan het einde van het jaar toen bleek dat de geplande renovatie minder ambitieus zou worden dan gewenst én het museum zelfs tot minimaal 2029 niet meer opengaat.

Uit de krant