Matthijs van der Poel in de tuin van zijn praktijk aan de Heemraadssingel. "Ik wil altijd huisarts blijven in de buurt." Foto: Nynke Vermaat
Matthijs van der Poel in de tuin van zijn praktijk aan de Heemraadssingel. "Ik wil altijd huisarts blijven in de buurt." Foto: Nynke Vermaat

Huisarts Matthijs van der Poel doet het op z’n Rotterdams

Algemeen 2.715 keer gelezen

Rotterdam - Het was eigenlijk nooit de bedoeling dat Matthijs van der Poel huisarts zou worden. Er gaan veel mensen dood in dat beroep, had zijn vader (ook arts) nog gewaarschuwd. En de drukte van nu, dát houdt geen mens zijn hele leven vol natuurlijk. Toch wil Van der Poel de rest van zijn leven huisarts blíjven. En dat maakt hem Rotterdammer van de Week. Van het jaar misschien wel. 

Door Emile van de Velde

Heb je wel tijd om af te spreken voor een interview?

“Kom om 12.00 uur maar langs. Ik moet boosters halen in Crooswijk. Dan doe je in de auto het interview, eet ik snel even een broodje. Daarna heb ik afspraken in de buurt, met immobiele ouderen, om een boosterprik te geven.”

Ik hoorde dat je minder in de media wilde verschijnen?

“Op tv ben ik al een tijdje niet meer geweest. Voor De Havenloods wil ik wel tijd maken, zoveel mogelijk mensen moeten geïnformeerd worden. En EenVandaag is gisteren met me op pad geweest. Want ik vind het belangrijk om te laten zien hoe druk huisartsen het nu hebben. Als ik ondertussen mijn werk maar kan doen.”


Dokter Van der Poel doet alles in deze coronatijd op z’n Rotterdams. Door te handelen. Creatief te zijn. Door niet te veel te lullen maar vooral te poetsen. De huisarts in Rotterdam-West is afgelopen jaar de schrik geworden van vergaderende zorgmanagers en politici zonder fantasie. De vaccinkraam op de markt in Delfshaven werd een gigantisch succes, maar is slechts één van zijn vele ideeën om meer mensen te beschermen tegen coronabesmettingen. In de dagen na het interview appt hij nieuwe plannetjes sneller dan we kunnen lezen. Als je net snapt wat hij met #ikprikmijnstraat bedoelt, gaat hij de huizen al langs. En terwijl het #boosterendiehandel al door Middelland gonst, moeten er in Den Haag nog allerlei overleggen volgen.

Hoe Rotterdams is die houding van je?

“Dat niet lullen maar poetsen, zit er wel diep in ja. Gisteren sprak ik een vrouw van 83 die na negen keer met de GGD bellen pas in januari terecht kon voor een booster. Dan zeg ik al snel ‘ik doe het wel, kom vanavond maar langs’, en dan kijk ik of ik nog een vaccin over heb.” Hij kijkt naar de rij bij Sporthal Schuttersveld in Crooswijk: “Ik zou gewoon langs de rij lopen en meteen die prik zetten. Al die mensen staan daar alleen om een gezondheidsverklaring in te leveren, die hebben ze bij hun eerste twee vaccins ook al ingeleverd! En wat denk je van mensen die de taal niet spreken? Of laaggeletterd zijn? Die gáán daar niet heen. Ik zoek de mensen liever op. Daarom staan we op de markt. Morgen ga ik er niet heen trouwens. Dan hoop ik mijn kinderen weer eens te zien.”

Het management van Huisartsenteam Van der Poel aan de Heemraadssingel wordt gedaan door Matthijs’ vrouw Yolande Pleune. Ze hebben samen drie kinderen: Isa (11), Kaj (8) en Mats (5). In de huidige coronadrukte zien ze hun vader op pappadag vooral appen en bellen.

Hoe lang hou je dit zelf nog vol?

“Ik heb ook boosters uitgedeeld verkleed als Sinterklaas. Dat was leuk, Isa kon mee. Maar het is duidelijk dat ik deze drukte niet mijn hele leven volhoud. Deze tijd gaat weer voorbij, dat weet ik zeker. Straks is corona ‘normaal’ en raak ik er aan gewend dat ik mensen met benauwdheid met spoed in het ziekenhuis moet laten opnemen. Ik zou eigenlijk nooit huisarts worden, ik heb eerst ook nog rechten gestudeerd. Mijn vader was arts en waarschuwde me al dat er veel mensen doodgaan. Het is niet alleen maar genezen. Als er met kerst een patiënt overlijdt, moet ik daar ook gewoon bij zijn. Nu wil ik voor altijd huisarts blijven. En liefst altijd in deze buurt.”

De volgende dag appt Van der Poel dat hij toch maar wel naar de prikkraam op de markt is geweest om te helpen. En dat hij nog even bij een collega-huisarts is bijgesprongen. Ondertussen blijft hij de GGD bestoken met nieuwe ideetjes. En blijft hij collega’s aanjagen om ook hun straat huis-aan-huis te vaccineren. Of Van der Poel kerst thuis met vrouw en kinderen heeft doorgebracht, wisten we bij het het maken van deze krant niet...

Matthijs van der Poel was afgelopen week van plan een pop up-boosterlocatie te openen voor al zijn patiënten die volgens de GGD-regels aan de beurt zijn. Kijk op huisartsvanderpoel.nl voor het laatste nieuws.

Uit de krant