Wethouder Vincent Karremans heeft op 20 december de code en achterliggende ICT-toepassing officieel in gebruik genomen. Foto: Jan van der Ploeg
Wethouder Vincent Karremans heeft op 20 december de code en achterliggende ICT-toepassing officieel in gebruik genomen. Foto: Jan van der Ploeg

Alle afvalbakken krijgen QR-code om te melden als er iets mis is

Algemeen 1.436 keer gelezen

Rotterdam - Op duizenden afvalcontainers en afvalbakken in Rotterdam komt een unieke QR-code. Een code waarmee iedereen eenvoudig en snel een melding kan doen als er iets mis is met de afvalbak. Denk aan naastplaatsingen, verkeerd achtergelaten grofvuil of een containerklep die klem zit waardoor er geen afval meer bij kan.

In Rotterdam staan ruim 7100 afvalcontainers. Al die Rotterdamse containers zijn uitgerust met een interne vulgraadsensor. Deze sensoren stralen ieder uur een ultrasone geluidsgolf uit waarmee de sensor ‘ziet’ hoe vol de bak zit. Heeft de bak de vulgraadgrens bereikt, dan geeft het een seintje af waardoor de chauffeurs van inzameling zo snel mogelijk de bak legen. Maar het komt nog steeds voor dat er rommel op straat ligt.

Iedere afvalbak en afvalcontainer krijgt een eigen QR-code, waarmee snel een melding gedaan kan worden. Deze codes kunnen alle Rotterdammers met een smartphone scannen. Er is geen app of inlog voor nodig, dus zelfs een toerist of toevallige voorbijganger kan een code scannen. De melding die vervolgens gedaan wordt, komt bij Stadsbeheer terecht.

Momenteel worden de afvalbakken en -containers in de wijk Hillesluis al voorzien van QR-codes. Vanaf begin 2022 worden ook alle andere containers en afvalbakken voorzien van een eigen unieke QR-code, te starten met de wijken Kralingen en Noord. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant