Ruim honderd meiden hebben de afgelopen weken bij meerdere verenigingen kennisgemaakt met boksen. (Foto: Sportbedrijf Rotterdam)
Ruim honderd meiden hebben de afgelopen weken bij meerdere verenigingen kennisgemaakt met boksen. (Foto: Sportbedrijf Rotterdam)

Rotterdamse meiden boksen tegen Nouchka Fontijn

Algemeen 224 keer gelezen

Rotterdam - Ter gelegenheid van World Port Boxing op zondag 14 november startte Sportbedrijf Rotterdam de actie BOKS!, bedoeld om meiden tussen 10 en 17 jaar kennis te laten maken met boksen. In een maand tijd deden meer dan honderd meiden mee.

Door Emile Hilgers

Bij een club bij hen in de buurt kregen de meiden drie keer een gratis les. Daarna kregen ze als aandenken een paar roze bokshandschoenen.

Vanwege de coronamaatregelen moest na de persconferentie van 12 november bij vrijwel alle deelnemende verenigingen de planning worden aangepast omdat er na 17.00 uur niet gesport kon worden.

Ook kon de gemeenschappelijke afsluiting die was gepland vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Daarvoor in de plaats gaat nu Nouchka Fontijn, die in 2016 zilver en afgelopen zomer brons won op de Olympische Spelen, samen met haar trainer langs de clubs om hier speciaal voor de meiden een clinic te geven. De aftrap is op zondag 19 december bij Team Solo in Vreewijk.

Lees verder onder de foto.

Sinds ze gestopt is met wedstrijdboksen heeft Nouchka Fontijn (34) nog altijd een volle agenda. “Ik heb diverse projecten, zoals clinics en presentaties. Daarnaast volg ik twee opleidingen: trainer/coach boksen en spreken in het openbaar.”

Haar eigen bokstrainingen zijn wat minder frequent. “Na de Spelen heb ik eerst vakantie genomen. met elke dag sport maar geen boksen. Het was ook zoeken in welke groep ik wilde trainen. Ik heb het boksen weer opgepakt, maar niet meer zo intensief als de afgelopen jaren. Er is nu meer vrijheid, meer sporten wat je leuk vindt.”

Tijdens de clinics voor meiden die via de actie van Sportbedrijf Rotterdam de afgelopen weken hebben kennisgemaakt met boksen willen Fontijn en haar trainer Abdul Fkiri naast techniek ook de mentale kant belichten. “We gaan ervan uit dat ze de stoten al kennen. We beginnen met de basis, maar zullen ook ingaan op normen en waarden, en op weerbaarheid. Bijvoorbeeld communiceren met elkaar, samenwerken en grenzen aangeven.”
Over waarom jonge meiden zouden moeten kiezen voor boksen zegt ze: “Voor het eerst bokshandschoenen aan is tof en boksen levert ook heel veel plezier op. Sparren met leeftijdgenoten geeft een boost. Het is geven en nemen, dat maakt je sterk.”

Hoe sterk Fontijn is, werd op de proef gesteld tijdens de opnames voor Special Forces VIPS. Samen met onder anderen Dries Roelvink, Giel Beelen en judoka Roy Meyer onderging ze twee weken lang een zware militaire training in Slovenië. “Ik kon de uitdaging niet laten lopen”, schreef ze op Facebook. “Het was één groot avontuur, wat ik voor geen goud had willen missen.”
De serie is vanaf zondag 19 december te zien op Videoland (alleen de première om 21.30 uur op RTL4).

Uit de krant