Marianne Rasmussen (rechts) en Chantal van Staalduinen van kapsalon De Schaar van Berlage in Lage Land. Foto: Annemarie van der Ploeg
Marianne Rasmussen (rechts) en Chantal van Staalduinen van kapsalon De Schaar van Berlage in Lage Land. Foto: Annemarie van der Ploeg

De Schaar van Berlage kapt voor het laatst

Algemeen 379 keer gelezen

Lage Land - Marianne Rasmussen werkt al 45 jaar als kapster op het Lage Land in Prins Alexander en heeft daar sinds tien jaar haar eigen salon ‘De Schaar van Berlage’. Op 31 december legt Marianne haar schaar definitief neer en sluit ze haar kapsalon. Die dag neemt zij afscheid van haar klanten tijdens een receptie.

Door Annemarie van der Ploeg

Mar Rasmussen, zoals zij genoemd wordt, knipte al als kind het haar van haar Barbie’s kort. “Ik heb eerst mijn diploma damesvak behaald en later ook herenvak. Dames vond ik niks, ik ben echt een herenkapper, en wilde het vak uit. Ik kom uit ’t Gooi en werkte daar in een dameskapsalon in een hele andere tijd. Je legde slag in het haar van oude vrouwen, zonder versteviging erin. En dan hadden ze zo’n berenmuts, die ze bij de kassa over hun kapsel trokken.”

Herenvak
“Mijn bazin vond dat ik het herenvak in moest”, vertelt Mar. “Toen ben ik twee jaar in Hilversum bij een herenkapper gaan werken, totdat ik in Rotterdam bij een kapper hier op het Lage Land ging werken. Het winkelcentrum werd destijds gesloopt en toen hebben we nog in een portakabin gezeten!”

Mar vervolgt: “Ik zit hier tien jaar, maar nu is de huur aangezegd dus moet ik hier weg. Het gaat me wel aan het hart. Ik deed het met veel plezier. Als ik door had mogen gaan was ik gaan afbouwen. Deze maand krijg ik voor het eerst AOW. Ik ga mijn huis opknappen en me met mijn hobby’s haken en breien bezighouden. Maar eerst de zaak casco opleveren.”
Chantal van Staalduinen werkt drie jaar in de salon en gaat voor zichzelf verder. “Ik ga mensen thuis kappen. In het begin vond ik het heel spannend, maar als ik de mensen met de tranen in de ogen zag zitten, zo van: Wat moeten we nu, als de salon sluit? Op deze manier kan ik nog iets doen, zodat Mar ook zoiets heeft van: Ik heb het toch goed afgerond.”

Rasmussen besluit: “Ik ben niet uit Chantal’s leven he? Als ik weet dat zij naar een klant toe gaat en deze vindt het goed, dan ga ik wel een keertje mee. Zij werkt en ik drink dan lekker koffie.”

Afscheid
Op vrijdag 31 december kan men afscheid komen nemen in de salon aan de Duikerstraat 17 B tussen 10.00 en 14.00 uur. Er zijn oliebollen, appelflappen en er is een bubbeltje. Iedereen is welkom.

Uit de krant