Hans Grootenhuijs (66) is een regelrechte bemoei-all. Foto: Joop van der Hor
Hans Grootenhuijs (66) is een regelrechte bemoei-all. Foto: Joop van der Hor

Hans Grootenhuijs bemoeit zich met alles, hij is een regelrechte bemoei-all

Algemeen 275 keer gelezen

Rotterdam - Hij bemoeit zich met alles. Of het nou verdwijnende kunstwerken betreft, het uitzoeken van anderhalf miljoen luchtfoto’s of een zoektocht naar een verdwenen zuurkool-western. Hans Grootenhuijs (66) is een regelrechte bemoei-all.

Door Joop van der Hor

Onder de naam ‘Bemoei-all van Zuid’ treedt Grootenhuijs met enkele anderen binnenkort officieel naar buiten. Wat die groep enthousiastelingen van plan zijn en wie dit zijn blijft nog even een klein mysterie. Feit is dat ze zich met van alles bemoeien, vandaar de naam ‘Bemoei-all van Zuid’. 

Zelf speurt Grootenhuijs heel de stad af naar ‘bewaar-dingen’. “Ik wandel en fiets, alleen of met mijn vrouw Nora, bijna dagelijks door alle wijken van de stad en de omliggende natuur. Met mooi weer zijn we te vinden in Hoek van Holland of het Zuiderpark. Op heen- en terugweg rijden we zomaar willekeurige straten in met namen die je alleen kent uit krantenberichten. Zo leer je de stad kennen, Noord heeft voor ons nog wel wat verborgen plekjes, maar op Zuid kennen we elke lantaarnpaal, straatsteen en putdeksel.”

“Het mooie daarvan is dat ik de stad zie veranderen, tot zelfs in het kleinste detail. Ik ben vooral op zoek naar de plekken waar de steigers tegen de oude huizen staan of de bulldozers en de graafmachines hun voorbereidend werk doen voor de heimachine en hijskranen. Want daar moet je zijn om te zien wat verdwijn. Zoals in de Tweebosbuurt, Vreewijk. Of Hoogvliet, de wijk waar Nora en ik in 1960 vanuit de Bas Jungeriusstraat in Charlois naartoe zijn verhuisd en waar onze twee dochters Floor en Anneloek zijn opgegroeid. Daar is onlangs basisschool de Ark gesloopt, maar waar is het kunstwerk aan de gevel gebleven?”

“Zo verdwijnen er door sloop en nieuwbouwdrift talloze kleine, maar oh zo belangrijke, beelden en muurschilderingen van bekende kunstenaars. In de Tweebosbuurt was ik net op tijd. Daar hingen en hangen prachtige ornamenten aan huizen, winkelpanden en pakhuizen. En in dit geval waren we net op tijd. Net als eerder met ornamenten van het oude Theater Zuidplein en de ‘Opgerolde krant’ onder metroviaduct Zuidplein, beter bekend als de ‘Paal van het Vrije Volk’.’ 

Grootenhuijs heeft lang bij het opgeheven dagblad Het Vrije Volk gewerkt. Nu werkt hij als vrijwilliger op het Stadsarchief van de stad Rotterdam. Wolken, Onlangs stopte Grootenhuijs en zijn Charloisse vrienden met de activiteiten van het Historisch Collectief Charlois. “De locatie waar wij onze ontmoetingen organiseerden had andere plannen met de ruimte en zo stonden we op straat. Maar wie weet organiseren we nog wel leuke exposities en lezingen. Vervelen doe ik me in ieder geval niet.”Uit de krant