Diederik Kreike (l) en Miryam Mejhed (r) voelen zich niet man of vrouw. Zij zijn 'non-binair'. Foto's: Caro Linares
Diederik Kreike (l) en Miryam Mejhed (r) voelen zich niet man of vrouw. Zij zijn 'non-binair'. Foto's: Caro Linares

Niet iedereen is meer man of vrouw, Diederik en Miryam zitten er tussenin

Algemeen 3.584 keer gelezen

Rotterdam - Ben je jongen of meisje, zus of broer, een hij of een zij? Niet iedereen past in de hokjes ‘man’ of ‘vrouw’, dus komen er steeds meer andere genders bij, lijkt het wel. Zo voelen Diederik Kreik (27) en Miryam Mejhed (25) zich niet man of vrouw. Zij zijn ‘non-binair’: iets wat tussen man en vrouw in zit. Nieuwe genders en voornaamwoorden lijken een hype, maar dat is niet zo, laat Het Wereldmuseum zien in de expositie What A Genderful World.

Door Nynke Vermaat

Voor Diederik hoort bij diens gender dat anderen in plaats van hij/zijn of zij/haar de neutralere voornaamwoorden hen/hun en die/diens gebruiken. Dus inderdaad: niet ‘zijn gender’ maar ‘hun gender’ of ‘diens gender’. Miryam vindt elk voornaamwoord prima. “De meeste mensen gebruiken zij/haar omdat ik er vrouwelijk uitzie.”

Op de vraag of haar gender moeilijk uit te leggen is zegt Miryam: “Ik had laatst een leuk gesprek met mijn ontzettend christelijke oma. Zij had wat gelezen over non-binair en zei: ‘Maar God is ook hartstikke non-binair! Het gaat altijd alleen maar over God en U’. Nou, als mijn oma het kan begrijpen, dan moet iedereen dat kunnen.”

Lees verder onder de foto.

Diederik: “Ik merkte op de middelbare school bij de sportlessen dat ik me niet thuis voelde in wat al die jongens deden. Toen heb ik heel lang gedacht ‘Ben ik dan een meisje?’, maar als ik in de spiegel keek zag ik geen jongen of meisje. Nog steeds niet.” Die vervolgt: “Voor wat ik dan wel was, waren in mijn jeugd de woorden nog niet gevonden. Nu gelukkig wel, dus sinds een jaar of twee spreek ik me erover uit dat ik non-binair ben. Het breekt een wereld voor mij open. Ik voel me er veel vrijer door.”

Voor Miryam is het nieuwe ‘hokje’ er pas sinds kort. “Een paar maanden geleden had ik een gesprek op de Pride March. ‘Vrouw zijn is echt een gevoel’ zei een transgender persoon tegen me. Toen ik daarover nadacht, voelde ik dat niet. Nu kom ik uit bij non-binair, maar blijkbaar hadden de mensen om mij heen dat al langer door, want niemand reageerde verbaasd.”

Lees verder onder de foto.

Hoe staat het met de acceptatie van hun gender in Rotterdam? Miryam: “Ik heb een tijd gewoond in Harderwijk en het is hier sowieso fijner dan daar in de bible belt. Er zijn hier veel plekken waar je terecht kunt zoals Dona Daria, de Roze Salon en de gaybars. Dus als je een beetje steun zoekt, zit je goed. Verder zal je altijd houden dat er in elke stad wel mensen zijn die het niet begrijpen.”

Diederik: “Ik word soms wel nagekeken, nageroepen of mensen lachen, maar ik geloof dat dat in elke stad hetzelfde is. Dat maakt het niet oké, maar ik denk dat in heel Nederland nog wat te behalen valt op het gebied van gelijkwaardig behandeld worden.”

Miryam: “Een vriend is transgender en ik heb met hem meegemaakt dat we naar een bank gingen. Hij maakte kenbaar dat hij zich een jongen voelde, maar de baliemedewerker bleef hem als meisje aanspreken. Een klein beetje empathie en goed luisteren zou een wereld van verschil maken. Het is echt niet zo spannend allemaal. Er gebeurt niks met jou, je gebruikt alleen een paar andere woorden.”

Verbetering

Beide zijn het erover eens dat er op scholen meer aandacht voor gender en seksualiteit moet zijn, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt op Paarse Vrijdag, vandaag (vrijdag 10 december). Diederik: “Op middelbare scholen speel ik de voorstelling Fok me hokje, een verlengstuk van de lessen biologie, kunst en maatschappij. Veel is nieuw voor ze, maar ze zijn wel bewust dat hetero niet de norm meer is. Dat is een goed begin.” Miryam: “Dat je bijvoorbeeld een rekensom maakt waar die/diens in voorkomt, zou zoveel verschil maken. Jezelf terugzien op veel verschillende plekken zorgt voor herkenning. Zo was het voor mij - ik ben half Marokkaans - ook zó belangrijk dat er Disney prinsessen van kleur waren. En zo’n expositie ook, je herkent jezelf aan alle kanten!”

Wereldmuseum

Dat er meer genders zijn dan alleen man en vrouw, is van alle tijden en van overal ter wereld. “Er is de afgelopen twee jaar gelukkig meer ruimte voor gekomen in Nederland,” laat het Wereldmuseum weten. “Aan de hand van stukken uit onze collectie, foto’s, film en mode, duikt What A Genderful World in de wereld van gender.” De expositie is er nog tot 5 maart 2022.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant