Duel om de bal tussen Marise Weijschede van Victoria (rechts) en een speelster van Union tijdens het starttoernooi. (Foto: Hockeyfoto)
Duel om de bal tussen Marise Weijschede van Victoria (rechts) en een speelster van Union tijdens het starttoernooi. (Foto: Hockeyfoto)

Het zaalhockey gaat van start, Rotterdam speelt met drie teams in hoofdklasse

Algemeen 700 keer gelezen

Rotterdam - De zaalhockey hoofdklasse competitie telt dit seizoen, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, niet twaalf maar zestien teams. De reden daarvan is dat de play-offs vorig seizoen door storm Carla niet door konden gaan, waarop de hockeybond besloot meer teams toe te laten.

Door Emile van de Velde

Er zijn nu twee poules van acht teams en na een halve competitie komen er twee kampioenspoules en twee degradatiepoules van vier teams, die een halve competitie spelen. De resultaten uit de voorcompetitie worden meegenomen in de eindstand. Daarna zijn er play-offs en een nacompetitie.

Hoewel er zondag 12 december ook wedstrijden zijn in Topsportcentrum Rotterdam, spelen zowel Victoria Dames 1 als HC Rotterdam Dames 1 en Heren 1 de eerste wedstrijden niet in eigen stad maar in Delft. Voor de dames staat een derby op het programma. Daarnaast speelt Victoria tegen SCHC en Rotterdam tegen Bloemendaal. De heren van Rotterdam spelen tegen Oranje Rood en Tilburg.
Afgelopen weekend was er een starttoernooi in Arnhem. Victoria won beide duels, de teams van HC Rotterdam wonnen en verloren een keer.

De zaalhockeysters van Victoria Dames 1 debuteren zondag 12 december in de hoofdklasse. Aanvoerster Mady Hof weet nog niet hoe de krachtsverhoudingen zijn. “We hebben een leuk team, van een hoger niveau dan twee jaar geleden. En de ervaring van het veldhockey in de hoofdklasse nemen we mee.”

Het belangrijkst vindt Hof dat haar team lekker kan hockeyen. “De focus ligt op het veldseizoen. Toch zijn er genoeg dames die meedoen in de zaal. Sommigen hebben, bijvoorbeeld vanwege co-schappen of werk, een rustperiode ingelast. Maar in de zaal zijn we nu met elf dames van de veldselectie en een paar meiden die het leuk vinden om mee te trainen.”

“Het is een heel ander spelletje”, zegt ze over de verschillen tussen veld- en zaalhockey. “Het is continue zoeken naar een opening om een aanval op te zetten. Het is ook leuk als er gescoord wordt nadat alle meiden de bal een keer hebben geraakt. Ik vind het persoonlijk leuker dan veldhockey, zou het helemaal niet erg vinden om het hele jaar in de zaal te spelen.”
Hoewel de nieuwe coronamaatregelen verhinderen dat de eerste competitiewedstrijden dit weekend met publiek worden gespeeld, is de voorbereiding voor de dames van Victoria vrijwel optimaal geweest. Ze konden, ook na de aangescherpte maatregelen per 28 november, twee keer per week trainen in de eigen zaal in Kralingen.

De dames van HC Rotterdam spelen op het veld in de promotieklasse en alleen clubs uit de hoofdklasse veldhockey mogen volgens de regels van de KNHB en NOC*NSF na 17.00 uur trainen. De club vindt dat oneerlijk en heeft getwijfeld om met de dames in de hoofdklasse zaal te spelen.
Uiteindelijk is er afgelopen week overdag getraind en doet HC Rotterdam waarschijnlijk tóch mee met Dames 1.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant