Sjanie van den Berg, zoon Jaap van Ginkel, vader Willem van Ginkel in de slagerij aan de Voornsestraat 4.
Sjanie van den Berg, zoon Jaap van Ginkel, vader Willem van Ginkel in de slagerij aan de Voornsestraat 4.

Met pijn in het hart neemt Willem van Slagerij Van Ginkel afscheid van Charlois

Algemeen 3.844 keer gelezen

Rotterdam - Er verdwijnt een begrip uit de wijk Oud-Charlois. Na meer dan een eeuw sluit Slagerij Van Ginkel de deuren. Dat doet pijn. Bij de klanten. En bij slager Willem van Ginkel zelf. Maar geen van de zonen van Willem wilde het familiebedrijf overnemen.

Door Joop van der Hor

De laatste en oudste ambachtelijk vakslager van Oud-Charlois sluit op 1 januari 2022 na 111 jaar definitief de voordeur. “Met pijn in het hart nemen wij afscheid van onze klanten en Charlois”,  laat slager Willem van Ginkel bezwaard en berustend weten.

Sjanie van den Berg (59) fietst dagelijks vanuit haar woonplaats Poortugaal door weer en wind naar de slagerij aan de Voornsestraat 4a op Zuid. “Ik zal het werk, de vele vaste klanten maar vooral vader Willem en zoon Jaap van Ginkel missen. Zo jammer dat er een einde komt aan dit werk en een geweldig goede slagerij.”

Sjanie werkt al bijna 25 jaar bij Willem en Margriet van Ginkel. De laatste is vorig jaar maart na een kort maar hevig ziekbed overleden. “Ze was meer mijn vriendin dan mijn bazin, zo’n geweldige lieve en sociale vrouw”, zegt Sjanie met warmte in haar stem. Klanten die binnenkomen voor een runder-slavink, doorregen speklapjes of een vers belegd broodje schrikken van de tekst op de voordeur en toonbank. “Waar moet ik nou heen slager?”, vraagt een al wat oudere man vanachter zijn rollator. Willem van Ginkel haalt zijn schouder op ten teken dat hij het ook niet weet. Met de sluiting van zijn slagerij verdwijnt ook de allerlaatste ambachtelijke slager van Oud-Charlois. Ooit waren het er tenminste acht in een straal van een kleine kilometer.

Lees verder onder de foto.

Er komt een einde aan meer dan een eeuw Slagerij Van Ginkel.

In november 1910 startte grootvader Gerrit Dirk, samen met zijn aan de Spaanse griep overleden vrouw aan de Zuidhoek een slagerswinkel. Gerrit was de zoon van de lokale bakker maar zag meer in een carrière als slager. Toen hij in 1943 overleed nam de vader van Willem, samen met zijn broer de winkel over. Op 1 juli 1971 verhuisde de slagerij naar ‘om de hoek’. In 1972 kwam Willem als slagersknecht bij zijn vader in de zaak, volgde jaren later de opleiding tot vakslager en nam de slagerij, samen met zijn naar opa vernoemde broer Gerrit Dirk in 1979 van hem over. 

Aan opvolging dacht de toen jonge slager nog lang niet. Hij had drie zoons en er zou er toch wel eentje zijn die ooit in zijn voetsporen zou treden? Niets is echter minder waar. Zoon Marco (34) en Arwin (30) hebben geen ambities in die richting. Even heeft Willem gedacht en misschien wel gehoopt en verwacht dat zijn derde zoon Jaap (34) de zaak zou voortzetten. 

Jaap werkte de afgelopen vier jaar onafgebroken naast zijn ouders in de winkel maar ziet een leven als slager niet zitten. “Mijn ouders waren dag en nacht met de zaak bezig. Werkweken van zeventig en tachtig uur waren geen uitzondering. Nooit heb ik mijn vader langs de lijn bij het voetbal gezien. Want op zaterdag moest er gewerkt worden. Ik heb een enorm respect voor hem en ben echt heel trots op mijn pa. Maar ik wil er zijn voor mijn zoontje van zes, die overigens opa al helpt bij het rondbrengen van de vleespakketten want we hebben ook een cateringafdeling, daar gaan we mee door.”

Vader en zoon zien ook dat de wijk de laatste jaren een metamorfose heeft ondergaan. “De vaste klanten verhuizen of komen te overlijden. Veel mensen gaan naar hun eigen winkel. Geen verkeerd woord over de mensen of over de wijk, niets mis mee! Maar niets is voor de eeuwigheid, ook niet voor de slagersfamilie Van Ginkel. We doen het licht uit maar leven verder!”






Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant