Christine Saalfeld kreeg negentigduizend stempotloden van de gemeente.
Christine Saalfeld kreeg negentigduizend stempotloden van de gemeente.

Christine kreeg negentigduizend potloden van de gemeente en maakte er een Talascoop van

Algemeen 966 keer gelezen

Rotterdam - Op de ‘wensplek’ van de Rotterdamse kunstenaar Christine Saalfeld, het plein aan de Herenwaard in IJsselmonde, wordt komend weekend de ‘Talascoop’ onthuld, een kunstwerk gemaakt van tienduizenden stempotloden. Met de onthulling sluit de gemeente Rotterdam een jaar af waarin extra aandacht voor laaggeletterdheid werd gevraagd.

Door Emile van de Velde

Christine Saalfeld woont zelf op Zuid en is er al langer actief met mooie projecten. Denk maar eens aan het rondreizende festival Tentakel waarmee ze langs de pleinen trok. Saalfeld was dan ook extra trots dat ze de ontwerpopdracht van de gemeente binnensleepte voor een kunstwerk dat aandacht geeft aan laaggeletterdheid. “En nu staat het ook nog op een echte wensplek van me, aan de Herenwaard. Het is een modern plein dat in ontwikkeling is, waar een modern kunstwerk mooi past. Het werk is helemaal hufterproof gemaakt en kan er lange tijd blijven staan.”

Lees verder onder de foto.

De Talascoop is gebouwd door Atelier Wout Rockx.

Saalfeld bedacht een zogeheten ‘Talascoop’. “Een telescoop geeft je de mogelijkheid om verder te kijken. Dat geldt ook voor goed kunnen lezen en schrijven. Taal brengt je verder”, zegt Saalfeld. Saalfeld kreeg na de verkiezingen van begin dit jaar twee pallets vol met liefst negentigduizend stempotloden bezorgd in haar atelier. De potloden waren door de gemeente ingezameld in de stembureaus, waar dit keer iedereen vanwege coronamaatregelen een eigen, schoon, potlood moest hebben om te stemmen.

Lees verder onder de foto.

Zo zag de eerste schets van de Talascoop eruit. Hoe het er in het echt uitziet, kun je voortaan zien aan de Herenwaard.

Het kunstwerk dat Saalfeld met de stempotloden ging maken, moest in het teken staan van laaggeletterdheid. Elk van de negentigduizend potloden in het kunstwerk van Saalfeld staat voor een Rotterdammer die moeite heeft met lezen en schrijven. Uit de cijfers blijkt dat het aantal laaggeletterden in Rotterdam tussen 80.000 en 96.500 ligt. Dit is gemiddeld 21 procent van de Rotterdamse bevolking. Het opleidingsniveau, de leeftijd, langdurig werkloos zijn en de immigratiegeschiedenis (eerste generatie) zijn de belangrijkste factoren voor laaggeletterdheid.

Saalfeld vertelt over de overeenkomst tussen de verkiezingen en laaggeletterdheid. “Als je gaat stemmen tijdens de verkiezingen doe je mee met de maatschappij. En lezen en schrijven is óók nodig om mee te doen met de samenleving waar je in leeft. Daarom heet mijn werk Talascoop: met een telescoop kijk je naar de sterren, met de Talascoop kijk je naar de maatschappij om je heen.”

De Talascoop van Christine Saalfeld staat vanaf zondag week aan de Herenwaard. De onthulling vindt in stilte plaats en niet tijdens het festival waarmee de gemeente het jaar van de laaggeletterdheid af wilde sluiten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant