Foto: CBK Rotterdam
Foto: CBK Rotterdam

Oude gevangenistrappen Noordsingel staan nu in de tuin

Algemeen 550 keer gelezen

Rotterdam - Op 2 december werd het kunstwerk Parabola Blues (2021) van Madeleine Berkhemer (1973-2019) onthuld. Het kunstwerk is een schenking van vastgoedontwikkelaar HD Groep en maakt deel uit van de herontwikkeling van de voormalige gevangenis aan de Noordsingel tot het wooncomplex Tuin van Noord. 

Het geschenk aan gemeente Rotterdam is geplaatst in de openbaar toegankelijke tuin van het wooncomplex. Vanwege de huidige corona-maatregelen heeft de onthulling in beperkte kring plaatsgevonden. Na een open oproep van HD Groep in 2019 aan kunstenaars om een kunstwerk voor de publiek toegankelijke tuin van de voormalige gevangenis te realiseren, kwamen veel enthousiaste reacties binnen. Samen met BKOR werden er tien beeldend kunstenaars geselecteerd en benaderd. Tijdens het Z-files programma kwam de verscheidenheid van disciplines aan bod en kon kennis worden gemaakt met de manier waarop kunstenaars meedenken over de vormgeving van de stad en over hergebruik. 

Uit de schetsronde kwam het ontwerp voor Parabola Blues van Madeleine Berkhemer unaniem als beste uit de bus. Het werk bestaat uit twee trappen uit de voormalige gevangenis  die een V vormen op een hoge betonnen sokkel. Gouden draden maken de oversteek tussen beide trappen en geven dynamiek aan het beeld.

Uit de krant

Uit de krant