Joe Cillen in de Machinekamer van het MS Noordereiland. Foto: Joe Cillen
Joe Cillen in de Machinekamer van het MS Noordereiland. Foto: Joe Cillen

Het Noordereiland is eigenlijk een schip dat klaar is om weg te varen

Algemeen 408 keer gelezen

Rotterdam - Het grootste schip van Rotterdam is weer helemaal klaar om af te varen. De Machinekamer van Motorschip Noordereiland is hersteld. Motorschip? Noordereiland? Ja, wist je dat niet? MS Noordereiland is geen eiland, maar een schip!

Door Annette de Bus

Het Noordereiland: een oase van rust in een woelige stad, midden in de Nieuwe Maas. Een dorp in de rivier, omsloten door vier bruggen: de Erasmusbrug, Willemsbrug, Koninginnebrug en de iconische Hef. Maar let op, het kan op een dag zomaar ineens verdwenen zijn. Althans, als je de profetie van Noordereilandkunstenaar Joe Cillen moet geloven. 

Cillen is voormalig schipper en conceptueel kunstenaar. Volgens hem is het Noordereiland een motorschip, met de bewoners als bemanning. Ooit vaart het MS Noordereiland af richting zee om elders op de wereld aan te meren en bouwen de bewoners daar een nieuw bestaan op. Hij bedacht dit concept, geïnspireerd door de vorm van het eiland. “Stel je voor: het Noordereiland is niet zomaar een eiland als woongebied in de Maas, maar een motorschip, dat elk moment de trossen kan losgooien om het ruime sop te kiezen”.

Cillen maakte rond het jaar 2002 allerlei kunstwerken. Op het Noorderlicht, het appartementencomplex naast de Willemsbrug, staan bakboord- en stuurboord lichtobjecten, op het Antwerpse hoofd, de oostzijde van het eiland, staat een scheepshoorn. In de steeg achter de Marinestraat bevindt zich De Machinekamer.

De Machinekamer heeft nog een bijzonder staartje gekregen. Twee jaar geleden werd bij de bouw van een aantal woningen per vergissing een aantal deuren vernietigd, waarop de geschiedenis van het eiland stond opgetekend. Na een paar gesprekken met de vastgoedbeheerder bood deze aan om het herstel te vergoeden. Ook de wijkraad droeg een steentje bij. Afgelopen zomer heeft Joe Cillen vrijwel dagelijks gewerkt aan het herstel van de muur en het schilderwerk. “Ik heb veel steun gehad tijdens de werkzaamheden. Leuke gesprekken ook. De een kwam koffie brengen, de ander een haring of bakkie soep of ik werd even binnengevraagd, geweldig!”

Nu hangt er in de steeg een aantal prachtige panelen over de ontstaansgeschiedenis van het Noordereiland. Neem snel een kijkje, want voor je het weet is het MS Noordereiland aan de horizon verdwenen.

Uit de krant