Afbeelding

De eerste radioreportages uit bevrijd Rotterdam na de oorlog

Algemeen 497 keer gelezen

Rotterdam - Twee Rotterdamse vrienden met grote kennis van de radiotechniek, Koos Groeneveld en Dick Sieburg, startten midden in de oorlogsjaren hun geluidsstudio Siegro. In het geheim bouwden zij radiotoestellen voor het verzet en kwam er zelfs een heuse reportagewagen, om zodra dit mogelijk zou zijn, voor de Binnenlandse Strijdkrachten reportages te gaan maken rond de bevrijding. Daarmee kon men reportages gaan maken waarbij het geluid opgenomen werd op een glasplaat om die later voor een zender weer af te spelen.

Op 5 mei 1945 was het zo ver. Precies om 8.00 uur in de morgen meld Koos Groeneveld zich bij de luisteraars met de mededeling: “U krijgt nu de eerste reportage van de Reportagedienst van de NBS, de reportagedienst van de Binnenlandse Strijdkrachten in bevrijd Holland”. De deuren van de loods waar de reportagewagen stond worden geopend om weg te rijden. Maar deze aankondiging was blijkbaar toch te optimistisch. Duitsland had dan wel gecapituleerd, maar de Canadese troepen die de macht over moesten nemen, waren nog niet in Rotterdam gearriveerd. De Binnenlandse Strijdkrachten probeerden intussen dit machtsvacuüm te vullen, maar een onderdeel van de BS, met zelf gefabriceerde gevechtswagens, werd desondanks door een Duitse patrouille onder vuur genomen. Waarschijnlijk dáárom zijn de volgende opnamen met de reportagewagen van 8 mei bij de aankomst van de Canadese troepen op de Coolsingel.

Arie Kleijwegt

Op de Coolsingel ontmoeten zij de reportagewagen van Radio Herrijzend Nederland die met de Canadese troepen zijn mee gekomen naar Rotterdam. Koos vraagt aan hun verslaggever zijn om zijn verhaal. Hoewel zijn naam niet word genoemd, moet dat de later bekend geworden radiomaker Arie Kleijwegt zijn.  Die was als jongste verslaggever van de Schiedamse Courant onder gedoken om aan tewerkstelling in Duitsland te ontkomen waarna hij zich na de bevrijding van Zuid-Nederland, bij Radio Herrijzend Nederland had gemeld.

Burgemeester Oud

Het lukt Koos Groeneveld om burgemeester Oud voor de microfoon te krijgen. Die was een dag eerder al van zijn huis opgehaald en weer in zijn ambt hersteld. Uit zijn verhaal blijkt dat hij al enige maanden op de hoogte was van de activiteiten van de op dat moment nog illegale Binnenlandse Strijdkrachten.

Bas Romeijn ontdekte al eerder in het Gemeentearchief een serie reportages van Koos Groeneveld die gemaakt zijn in bevrijd Rotterdam. Daarvan maakte hij een podcast die vorig jaar op zijn website is geplaatst. In die podcast hoort u onder meer een interview met de bemanning van de beschoten gevechtswagens. Dit jaar ontdekte Bas Romeijn in het Gemeentearchief nog meer  reportages die het begin blijken te zijn van de eerste serie. Bas heeft deze aanvulling ook nu weer bewerkt tot een interessante podcast, zodat we deze historische gebeurtenissen weer mee kunnen beleven. Ze staan nu op zijn website. Er is een versie als film, met foto`s op de achtergrond, en als echte podcast mp3. Ga voor beide naar  https://basromeijnfilms.blogspot.com/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant