'We hebben een appartementencomplex ontwikkeld dat, met parkeerplaatsen erbij, past op een stukje grond van 1000 vierkante meter.'
'We hebben een appartementencomplex ontwikkeld dat, met parkeerplaatsen erbij, past op een stukje grond van 1000 vierkante meter.'

Uniek idee om woningen voor starters weer betaalbaar te maken

Algemeen 1.902 keer gelezen

Rotterdam - Nee, ze doen het niet om rijk te worden, de drie initiatiefnemers van Startproof. Ze willen gewoon op een slimme manier zorgen dat starters op de woningmarkt weer eens ergens terecht kunnen op de huidige overspannen markt. Startproof heeft een slim gebouwd appartementencomplex ontwikkeld dat precies past op stukjes grond waar de gemeente niks mee doet én dat tegelijkertijd te klein is voor de meeste andere projectontwikkelaars.

“We doen het uit een maatschappelijk besef dat er iets moet gebeuren”, vertelt Roy Verduyn van Startproof. “We hebben een appartementencomplex ontwikkeld dat, met parkeerplaatsen erbij, past op een stukje grond van 1000 vierkante meter. Dat formaat is zó klein dat er nu vaak hele dure huizen op gebouwd worden of meteen hele hoge. Maar omdat wij slim en goedkoop omgaan met de bouwmaterialen houden we het betaalbaar voor startende stelletjes. Het duurste appartement is zo’n 255.000 euro, bijna twintig procent goedkoper dan de huidige marktwaarde. Als we er heel veel kunnen bouwen in Nederland, verdienen we er misschien wat geld mee, maar dat is niet de insteek. We hebben alle drie nog andere bedrijven dus hoeven er niet rijk van te worden.”

Verduyn vertelt dat het idee van Startproof volkomen nieuw is. De krapte op de woningmarkt en huizenprijzen die exponentieel stijgen, vragen om nieuwe oplossingen, zo vinden hij en zijn collega’s. Tegelijkertijd is er een bestaande woonomgeving waar rekening mee gehouden moet worden, dus is grote woningbouw of hoge appartementencomplexen vaak niet gewenst. Gemeenten kunnen de grondwaarde niet afwaarderen en subsidies zijn niet altijd bereikbaar.

Lees verder onder de illustratie.

In het appartementencomplex worden 21 appartementen gerealiseerd. Ieder appartement heeft een oppervlakte van 60 vierkante meter en bestaat uit een woonkamer, twee slaapkamers, een ingerichte keuken, een badkamer met douchecabine en een apart toilet. Daarnaast is er een ruime berging aanwezig en een meterkast. De buitenruimte bestaat uit een balkon van 7 vierkante meter. De appartementen worden gasloos uitgevoerd, en worden voorzien van warmtepompen en zonnepanelen.

Startproof denkt de appartementencomplexen vooral aan de randen van steden neer te kunnen zetten en hoopt binnenkort ook met de gemeente Rotterdam om de tafel te gaan met het idee.

Zie ook startproof.nl.

Uit de krant

Uit de krant