De Tuin van Noord rondom het tot woningen omgebouwde complex van de voormalige Noordsingelgevangenis. (Foto: Paul Martens / HD Groep)
De Tuin van Noord rondom het tot woningen omgebouwde complex van de voormalige Noordsingelgevangenis. (Foto: Paul Martens / HD Groep)

Oude gevangenistrappen keren terug en Tuin van Noord is officieel klaar

Algemeen 2.523 keer gelezen

Rotterdam - Het project Tuin van Noord is officieel opgeleverd. Nu de laatste hand aan het kunstwerk van Madeleine Berkhemer is gelegd, is de buurttuin helemaal klaar.

HD Groep ging in 2011 met Tuin van Noord een enorme uitdaging aan. De voormalige Noordsingelgevangenis kwam op de markt en onder de noemer ‘Tuin van Noord’ schreef HD (destijds samen met BAM Wonen) in op de tender. Inmiddels is met de transformatie van de Noordsingelgevangenis naar Tuin van Noord het gebied weer teruggegeven aan haar omgeving. 

Het gesloten karakter van de gevangenis heeft plaatsgemaakt voor een plek waar iedereen welkom is. Alle 121 woningen die zijn gerealiseerd waren al opgeleverd en HD heeft donderdag 2 december officieel de grond van de openbare buurttuin overdragen aan de gemeente Rotterdam. Bovendien is er op deze plek een prachtig kunstwerk onthuld, gemaakt van oorspronkelijke trappen uit de gevangenis.

Parabola Blues

Parabola Blues heet het kunstwerk in de Tuin van Noord. Twee trappen die nog uit de oude Noordsingelgevangenis komen, krijgen hier een nieuw leven. Het kunstwerk is bedacht door Madeleine Berkhemer, die de realisatie zelf niet meer mee kan maken. In 2019 overleed zij vrij abrupt aan kanker. 

De twee trappen vormen een grote V, daartussen zijn gouden draden gespannen. Berkhemer liet zich hiervoor inspireren door Het Ding van Naum Gabo (bij de Bijenkorf) en door de tralieramen in het gevangenisgebouw, volgens CBK Rotterdam. Ze stopte het melancholische muziekgenre ‘blues’ in de naam van het werk vanwege de beladen geschiedenis van de plek. Vele voeten van gevangenen hebben immers over de trappen gelopen.

Parabola Blues werd Berkhemers laatste kunstwerk. Het kunstwerk is gemaakt in nauwe samenwerking met CBK Rotterdam en BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte). Het is mede mogelijk gemaakt door HD Groep en een subsidieregeling van de gemeente.

Er was in december een groot feest gepland om de openbare buurttuin samen met de bewoners officieel over te dragen aan de gemeente Rotterdam én het kunstwerk te onthullen. Helaas is dit door alle maatregelen niet mogelijk.  

Madeleine Berkhemers laatste kunstwerk Parabola Blues. (Foto: Aad Hoogendoorn / HD Groep)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant