Isai Sow heeft al diverse voordelen ervaren van het scholarship.
Isai Sow heeft al diverse voordelen ervaren van het scholarship. "Ik voel dat ik me sneller ontwikkel." Foto: Emile Hilgers

‘Becoming a Pro’ bij Feyenoord Basketball: ‘Ik kan steeds beter mee met het team’

Algemeen 214 keer gelezen

Rotterdam - Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball is gestart met scholarships. Isai Sow en Philip Metz, allebei 19 jaar, worden opgeleid voor een carrière als profbasketballer. Zij trainen met de selectie van Toon van Helfteren en worden ondersteund met bijvoorbeeld medische begeleiding en mental en lifestyle coaching.

Door Emile Hilgers

“Dit programma ‘Becoming a Pro’ ontwikkelen we in samenwerking met Rotterdam Topsport met ondersteuning van onze toppartner en sponsor Incontrol Simulation Software”, vertelt talentmanager Paul Silvester.

“Het is een nieuwe benadering van talentontwikkeling, waarbij het niet alleen gaat om basketbalskills, maar ook over andere zaken die van belang zijn voor een topsportcarrière.”
De mannen hebben een dubbele licentie en spelen ook bij hun eigen vereniging. Zoals Isai in de Dutch Talent League met het onder 22-team van Rotterdam Basketbal. Silvester: “Bij de wedstrijden van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord zitten ze op de bank en krijgen ze, als de stand het toelaat, een aantal minuten speeltijd. We hopen dat ze zoveel ervaring opdoen dat ze het volgende seizoen volwaardig mee kunnen doen in de selectie.”

Isai Sow traint pas een paar maanden mee met de topbasketballers van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, maar ervaart nu al de voordelen van het scholarship bij de club. “Op trainingen en in wedstrijden heb ik meer spelinzicht en kan ik sneller beslissen.”

“Ik heb ook het gevoel dat ik deel van het team uitmaak”, zegt hij over de interactie met de Amerikanen en de Nederlandse basketbalprofs. “Iedereen is positief. Ze geven aan wat beter kan, maar zeggen ook: ‘goed gepasst’, of ‘goed getraind’.”

Tijdens de maandelijkse voortgangsgesprekken met talentmanager Paul Silvester heeft Isai aangegeven dat hij heel graag weer in de sportschool wilde trainen. Bij zijn vorige club, ZZ Leiden, kon dat naast de basketbaltrainingen. Nu was daar naast de trainingen, wedstrijden en zijn opleiding Sport en Bewegen aan het Albeda College geen mogelijkheid voor.

Inmiddels kan hij door bemiddeling van teammanager Hesley Matroos voorafgaand aan een training terecht in de fitnessruimte van Topsportcentrum Rotterdam.
Gevraagd naar waar hij nog graag extra ondersteuning bij krijgt, noemt Isai een voedingsprogramma. “Soms kook ik zelf en wat ik dan moeilijk vind, is voldoende variatie en tegelijk gezond eten. Je wilt creatief zijn en niet altijd rijst en pasta eten.”

Over zijn toekomst zegt Isai dat hij heel graag college basketball zou spelen in Amerika. “Voor mijn gevoel gaat mijn ontwikkeling, dankzij het scholarship, nu een stuk sneller. Ik kan steeds beter mee met het team. Eerst moet ik mijn opleiding afmaken. Maar ik hoop dat Feyenoord, als ik een aanbieding krijg, mij de kans geeft om ook in Amerika ervaring op te doen. Het is echt een basketballand, dat voorloopt op heel veel andere landen.”

Uit de krant

Uit de krant