Mieke van der Linden werkt bij Studio de Doelen en won dit jaar de Pietje Bell-prijs, ze schrijft deze week een gastcolumn voor De Havenloods.
Mieke van der Linden werkt bij Studio de Doelen en won dit jaar de Pietje Bell-prijs, ze schrijft deze week een gastcolumn voor De Havenloods.
Column

Corona Cowboys doen in de lockdown elke dag iets dat ze nooit eerder hebben gedaan

Algemeen 296 keer gelezen

Rotterdam - Deze week hebben we een gastcolumnist in De Havenloods: Mieke van der Linden. Mieke vertelt hoe zij en haar huisgenoten de lockdown doorkomen. Door elke dag iets te doen wat ze nog nooit eerder gedaan hebben.

‘Toen ik vorig jaar oktober merkte dat mijn huisgenoten en ik door de lockdown aan het wegzakken waren verzon ik de Corona Cowboys: iedere dag zouden we iets doen wat we nog nooit eerder hadden gedaan.

Dat kon van alles zijn: scheldwoorden of liefdesverklaringen borduren op oude zakdoeken, een geluidswandeling door de buurt maken, drummen op keukengerei, een uurtje gezamenlijk lezen tijdens de Stille Boekenclub.

Iedere dag rond de klok van 5 kwam een van ons met de opdracht. Het werd al snel het hoogtepunt van onze dag. En we verkneukelden ons na afloop alweer op de volgende sessie.

We hielden het tot half mei van dit jaar vol. Toen begon de zon te schijnen en leek alles richting normaal te gaan.

Sinds deze week gaan de Corona Cowboys op herhaling. Er zijn nog honderden dingen die we nog nooit eerder hebben gedaan..

Voor de lezers hier een aantal hoogtepunten van afgelopen jaar. Het grote voordeel: het kost bijna niks, je ontdekt nieuwe inzichten en het verdrijft de eenzaamheid.

Frisse neus!

In deze categorie gaan we naar buiten.

*Wandel naar het leukste beeld van de stad: de Vos van Florentijn Hofman aan het einde van de Schiedamseweg, loop er onderdoor en maak foto’s. Is dat nou een Susan Bijl tasje in zijn bek?

*Start, nu de parken en straten nog vol bladeren liggen, een herbarium. Droog ze in keukenpapier, plak ze in een fotoalbum en zoek de namen van de bomen erbij.

*Loop via de voetgangers Maastunnel naar de overkant (Noord of Zuid) en bekijk de stad van de andere kant. Zing op de terugweg zo hard als je kunt.

*Luister tijdens een wandeling naar dezelfde toffe podcasts en bespreek ze bij terugkomst. Tip: de nieuwe podcast over de Nederlandse manager van Elvis: ‘Het Geheim van Colonel Parker’ is zeer de moeite waard.

Het binnengebeuren

Knutselen met een groepje aan een grote tafel maakt vrolijk en geeft rust.

*Maak een kijkdoos of collage van je favoriete eten met foto’s uit folders en magazines. 

*‘Tiny Pricks’, een borduurproject uit de USA, waarbij opmerkelijke politieke uitspraken op zakdoeken en kussens geborduurd worden, is hier de inspiratie. Borduur welke uitspraak of term dan ook op een zakdoek. Wij kwamen o.a. uit op K-U-T.

*Breng ieder drie etenswaren die je nog nooit eerder gegeten hebt naar de tafel en organiseer een proeverij. 

Taal is ons ding

De taalspelletjes deden het heel goed tijdens de lockdown.

*’Black Friday’ is weer voorbij. Maar welke kleuren worden er nog meer gebruikt in de Nederlandse en Engelse taal? Blue monday, rood staan, zwartgallig. Wat nog meer?

*’Het woord van het jaar.’ Maak een lijst van nieuwe woorden als ‘wappie’ en ‘anderhalvemetersamenleving’. Eigen verzinsels krijgen extra bonuspunten.

*’Wat je nooit meer ziet.’ Walkman, telefooncel, vrouwen die sjekkies draaien… Maak een lijst van de dingen en beelden die verdwenen zijn. Hoe meer hoe liever. 

Ik zou zelf het liefst de polonaise terug zien, met minstens 45 feestvierders...’

Mieke van der Linden werkt bij Studio de Doelen en won dit jaar de Pietje Bell-prijs, ze schrijft deze week een gastcolumn voor De Havenloods.

Uit de krant

Uit de krant