Toekomstschets Museum Boijmans Van Beuningen. Beeld: Meccanoo
Toekomstschets Museum Boijmans Van Beuningen. Beeld: Meccanoo

Nog 44 miljoen nodig voor afgeslankt plan Boijmans, museum op z’n vroegst pas in 2029 weer open

Algemeen 755 keer gelezen

Rotterdam - Gemeente Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen hebben een nieuw plan voor de verbouwing van het museum gepresenteerd. En nu echt, echt, definitief. De kosten gaan hoger uitvallen dan bij een basisrenovatie, maar het plan is minder duur dan wat er tot nu toe op tafel lag, daarvan blijft zo’n driekwart overeind. Het populairste museum van de stad gaat op z’n vroegst pas in 2029 weer open.

Boijmans is sinds mei 2019 gesloten. Het museum kon niet langer open blijven vanwege asbest, wateroverlast en brandveiligheid. De gedwongen sluiting was aanleiding om naar een toekomstplan te kijken waarbij het museum gerenoveerd kan worden en weer een tijdje vooruit kan. Boijmans hoort bij de vijftig topmusea van Europa en een renovatie moet ervoor zorgen dat dat zo blijft.

Het zogenaamde ambitiescenario waartoe de gemeenteraad in 2018 besloot, is financieel niet haalbaar, zo bleek afgelopen jaren. Daarvoor kwamen Boijmans en gemeente 75 miljoen euro tekort. Ook de grond voor een paviljoen voor hedendaagse kunst en een oost-westverbinding van Westersingel naar Museumpark is niet beschikbaar. Dat gaat dus allemaal niet door.

Het totaal aantal meters tentoonstellingsruimte neemt in het nieuwe plan af, omdat de zogenaamde Robbrecht- en Daem-vleugels worden gesloopt. Door het verplaatsen van het entreegebied naar de voorkant komt wel nieuwe tentoonstellingsruimte op de begane grond van het Bodongedeelte beschikbaar. Ook wordt de Hannemazaal weer in ere hersteld.

In totaal gaat het de renovatie 223 miljoen euro kosten. Daarvan is nog 44 miljoen euro nodig. Ongeveer de helft wil de gemeente zelf nog bijleggen, de andere helft neemt Boijmans voor haar rekening en bestaat uit bijdragen van derden via een nog te starten campagne.

Het gemeentebestuur is blij dat er een nieuw plan is. Wethouder Said Kasmi: “Dit is een hele grote sprong vooruit. Er ligt een geweldig plan waar we samen met het museum en architect Mecanoo vol voor willen gaan. Een toekomstgerichte renovatie, die de topcollectie verdient en waar zowel de bezoeker als het museum de voordelen van gaan merken.”

Het plan wordt later deze maand in de gemeenteraad besproken. Als de raad akkoord gaat, kan het museum halverwege 2029 weer open zijn. Per jaar verwachten gemeente en museum daarna ongeveer 350.000 bezoekers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant