Directeur Tijs Nederlof:
Directeur Tijs Nederlof: "We hopen natuurlijk dat de echte liefhebbers zoveel mogelijk in de daluren komen schaatsen." Foto: Emile Hilgers

Schaatsbaan Rotterdam tevreden over opening die minder feestelijk was dan gepland

Algemeen 852 keer gelezen

Rotterdam – Ondanks de vervroegde sluitingstijd op zondag had Schaatsbaan Rotterdam afgelopen weekend het beste openingsweekend ooit. “Het hielp dat we met tijdslots werken en alleen online kaartverkoop hebben”, verklaart directeur Tijs Nederlof. “Mensen die zondagavond wilden komen, konden omboeken naar stillere uren eerder op de dag. Toch hebben we zaterdag, toen er nog tot laat geschaatst kon worden, de opening minder feestelijk gevierd dan gepland.”

Door Emile Hilgers

“We wilden dit jaar een grootse comeback organiseren”, legt Nederlof uit. “Met een nieuw winterplein, een nieuw restaurant, een warme, droge entree, en een nieuwe huisstijl. “Het zag er lang naar uit dat er – na de lockdown vorig jaar – nu geen of minder restricties zouden zijn. Maar na de persconferentie van 12 november, toen werd aangekondigd dat de horeca om acht uur moest sluiten, waren we er niet gerust op. Er mocht nog wel tot elf uur worden geschaatst, maar toen het aantal besmettingen bleef toenemen, verwachtten we al strengere maatregelen.”

Hoe het de rest van de winter zal gaan, is ook voor de schaatsbaandirecteur koffiedik kijken. “Ik hoop dat we in ieder geval langer dan vorig jaar open kunnen blijven. Toen mochten we maar dertig mensen toelaten en moesten we al na zestien dagen dicht. Dus we begonnen al met verlies. Gelukkig is het liquiditeitsprobleem dankzij de gemeente op tijd opgelost en heeft de landelijke overheid uiteindelijk het verlies van 750.000 euro van dat seizoen gecompenseerd.”

Hoewel het nog niet helemaal rond is, denkt Nederlof dat de regering ook nu weer met extra steunmaatregelen komt. “We hopen natuurlijk dat de echte liefhebbers zoveel mogelijk in de daluren komen schaatsen en dat werkgevers flexibel zijn, zodat hun medewerkers overdag kunnen sporten. Gelukkig gaat het schoolschaatsen gewoon door, zo houd je reuring op de baan. En hopelijk keert het tij en zijn in en na de kerstvakantie de openingsuren ruimer.”

Pieter Noorman (45) heeft maandagmiddag anderhalf uur geschaatst. “Ik wil twee à drie keer per week hier komen trainen als voorbereiding op de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee. Ik denk dat overdag schaatsen voor mij wel gaat lukken, ik werk thuis en kan de verloren tijd ’s avonds inhalen. Ik kom hier ook met de kinderen, hoor. Het ijs is goed en de voorzieningen zijn waanzinnig mooi opgeknapt, met name de horeca.”

Ook Erica Bos is enthousiast. “Van haar heb ik handige tips gekregen over schaatsen”, zegt Pieter. “Ik ben een fanatieke recreant”, antwoordt Erica op de vraag of ze vaak schaatst. “Ik heb een ‘early bird’ abonnement en was hier zaterdag ook bij de opening. Daarvóór schaatste ik al op de Uithof in Den Haag. Ik werk in het onderwijs en kan gelukkig soms overdag schaatsen. Lekker dichtbij, en dit jaar is het nóg mooier op en rond de baan. Elk jaar verzinnen ze wel iets nieuws, en ook nu was ik aangenaam verrast.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant