Het TV-programma Corona Rules waarin meertalige kinderen de belangrijkste regels van de bestrijding van het COVID-19 virus uitleggen in hun thuistaal wordt na een jaar weer herhaald bij OPEN Rotterdam.
Het TV-programma Corona Rules waarin meertalige kinderen de belangrijkste regels van de bestrijding van het COVID-19 virus uitleggen in hun thuistaal wordt na een jaar weer herhaald bij OPEN Rotterdam.
Corona Rules

Rotterdamse kinderen leggen de coronaregels nog eens uit, in hun tweede taal

Algemeen 436 keer gelezen

Rotterdam - Het TV-programma Corona Rules waarin meertalige kinderen de belangrijkste regels van de bestrijding van het COVID-19 virus uitleggen in hun thuistaal wordt na een jaar weer herhaald bij OPEN Rotterdam. Handen wassen, mondkapje dragen, afstand houden, thuisblijven bij klachten, voor voldoende frisse lucht zorgen.

Voor bedenker van het programma Mieke van der Linden en haar team is de communicatie over de regels nog steeds een doorn in het oog. “Alle maatregelen over COVID-19 worden nog steeds in het Nederlands aangekondigd, terwijl er heel veel mensen in Rotterdam wonen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Een hoop slachtoffers van het virus blijken juist onder groepen met een migratieachtergrond te vallen. Ik vond bij OPEN Rotterdam gelukkig al snel een luisterend oor en mocht deze serie vorig jaar gelijk gaan maken. Precies een jaar later wordt de serie gelukkig herhaald bij de lokale zender.”

Tolk

Kinderen met een migratieachtergrond spreken vaak naast vloeiend Nederlands ook een tweede of zelfs derde taal. Die taal spreken ze vooral thuis met hun ouders en opa’s en oma’s.

Van der Linden is op zoek gegaan naar meertalige kinderen die de belangrijkste regels in hun thuistaal, of heritage language, kunnen vertellen.

Een aantal bevriende vrouwen in het onderwijs en het sociaal werk: Marijke de Zeeuw van Basisschool ’t Landje, Julia Ham van de Weekendschool en Amina al Hussein van de Krachtvrouwen van het Oude Westen regelden een geweldige groep kids.

Van der Linden: “Sommige kinderen zijn pas één of twee jaar hier in Nederland, zoals het meisje Leen uit Damascus en de kleine Eritrese Hiab, maar ze fungeren vaak als tolk voor hun families. Het zijn wat mij betreft echte Koningskinderen!”

Kracht

CORONA RULES is vooral een vrolijk programma met een serieuze boodschap. Het toont de kracht van deze Rotterdamse kinderen en de schoonheid van de vele talen die in de Maasstad gesproken worden. De vormgeving en bijzondere animatie werd door illustratrice en kinderboeken-maker Francien Verhulst van Grootzus verzorgd. Babs Assink deed het camerawerk en editor Bram Fransen zette de clips in elkaar.

In deze eerste serie komen de volgende kinderen aan bod met de vijf belangrijkste corona regels:

Leen (Arabisch), Haitam (Spaans), Vera (Pools), Asmin (Turks), Sara (Servisch), Ahmed (Berber), Li-Shai (Hebreeuws), Manal (Somalisch), Hiab (Eritrees) en de Ghanees/Keniaanse zusjes Chelsea en Natascha (Engels en Frans). Allemaal Rotterdammers!

Zie ook openrotterdam.nl!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant