Spot in de stationshal.
Spot in de stationshal.

Wat loopt daar nou voor een beest door het station?

Algemeen 1.019 keer gelezen

Rotterdam - Een klein beetje schrik, maar ook soms een voorzichtige aai over de bol. Maar toch vooral grote ogen van verbazing donderdag 25 november. Spot liep door Rotterdam Centraal. Met fikse passen liet de robothond zien wat ie allemaal kan. En dat bleek heel wat!

Spot voerde op het station allerlei opdrachten uit van Moving Spot, een team dat onderdeel uitmaakt van YES!Delft Impact Lab. Het Team bestaat uit tien studenten van de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. De studenten hadden de NS gevraagd of ze eens met hun hondje mochten oefenen in het station. Wie weet wat Spot allemaal kan gaan betekenen in de toekomst.

De robothond is ontwikkeld door Boston Dynamics en een van de eersten in zijn soort die geprogrammeerd kan worden om zelfstandig missies uit te voeren. Het beestje is een soort computer op poten. Met allerlei sensoren, 360 graden camera en door de poten kan hij zich op vele soorten terreinen bewegen.

Zo wandelde Spot een tijdje op het dak van het station rond, en in kruipruimtes. Plekken waar mensen niet altijd even makkelijk en veilig kunnen komen. En hij liet ook zien wat hij kan betekenen voor blinde en slechtziende reizigers. Spot maakt in opdracht blindegeleidelijnen vrij van obstakels, zodat iedereen veilig de trein kan halen. Dat het nog om een test gaat, en Spot nog veel kan leren, bleek toen hij aanstalten maakte een bosje bloemen te kopen. In een andere winkel bekeek hij (dénken we, het is een hond zonder kop) de feestdagenmode. 

Een robothond is voor veel mensen nog wel even flink wennen, zo bleek uit de reacties op het filmpje dat we bij De Havenloods op Instagram, Facebook en Twitter plaatsten. ‘Griezelig!’, ‘Geef mij maar een echte hond’ en zelfs ‘straks zijn ze gewapend’. Maar veel mensen zien natuurlijk ook de voordelen van zo programmeerbaar hulpje: ‘Hij laat geen stront achter.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant