Danny van der Weel: 'Ik heb wereldwijd in zo’n 500 achtbanen gezeten, schat ik. In de achtbaan van Toverland heb ik ooit twaalf uur achter elkaar rondjes gemaakt. Dat was pittig.'
Danny van der Weel: 'Ik heb wereldwijd in zo’n 500 achtbanen gezeten, schat ik. In de achtbaan van Toverland heb ik ooit twaalf uur achter elkaar rondjes gemaakt. Dat was pittig.'

Danny zat in 500 achtbanen, voor hem is elk pretpark een snoepdoos

Algemeen 1.642 keer gelezen

Rotterdam - Naast zijn baan als eventmanager bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft Danny van der Weel (33) een bijzondere hobby: pretparken bezoeken. En het liefst over de hele wereld. Niet zozeer om te genieten van de attracties, maar juist om uit te zoeken hoe de techniek erachter werkt. Met zijn filmpjes op het YouTube kanaal ‘Theme Park Science’ waar de attracties op een wetenschappelijke manier worden uitgelegd, trekt Danny wekelijks tienduizenden bezoekers.

Door Cathelijne Beijn

“We hebben onlangs een filmpje online gezet over De Stoomtrein in de Efteling”, vertelt Danny vanachter zijn keukentafel in Hoogvliet. “Daarin laten we een hoogleraar aan het woord die alles vertelt over stoom. Binnen twee dagen hadden we 27.000 views.” 

Overal in Danny’s appartement vind je subtiele verwijzingen naar zijn favoriete pretparken. “Een vriend van me maakte deze muurschildering op de gang waar de skyline van Rotterdam overgaat in het kasteel van Disney. Tof he?” Op een enorm prikbord hangen speldjes van alle pretparken waar hij ooit was. “Ik heb wereldwijd in zo’n 500 achtbanen gezeten, schat ik. In die van Toverland heb ik ooit twaalf uur achter elkaar rondjes gemaakt. Dat was pittig.”

Lees verder onder de foto.


Aan het werk in een houten achtbaan.

Het begon allemaal bij zijn docent Engels op het Mondriaancollege waar Danny de opleiding Toerisme en Recreatie volgde. “Mijn Engels was belabberd, wat natuurlijk niet kan in die branche. Mijn leraar wist dat ik van pretparken hield en had een baantje voor me geregeld in Disney World Orlando, bij de attractie ‘Indiana Jones Stuntshow’: een spannende show met veel vuur, stunts en ontploffende jeeps. Daar begeleidde ik het publiek. Ik werkte en woonde zeven dagen per week in een pretpark. Dat was een droom die uitkwam.”

Zijn eerste vlog over pretparken maakte Danny tijdens een bezoek aan Shanghai Disney Resort. “Ik had een filmpje geüpload waarin ik vertelde wat ik daar allemaal zag. In een pretpark kijk ik namelijk anders rond dan de meeste mensen: die zijn betoverd en willen ontsnappen uit de werkelijkheid. Ik kijk vooral naar hoe alles werkt.” 

Lees verder onder de foto.

Filmen in De Stoomtrein van de Efteling.

Danny kreeg meteen veel feedback op de vlog. Niet veel later leerde hij via Instagram Nick Stuy kennen, zijn partner in crime. “Nick is eigenaar van videoproductiebedrijf Vinuts. Door met hem te gaan samenwerken kon ik mijn filmpjes professionaliseren.”

Om de inhoud van de vlogs op een wetenschappelijke manier te benaderen kwam ook werktuigbouwkunde en achtbaanprofessor Jurnan Schilder van de universiteit Twente erbij. Vanaf 2020 heeft het team zo’n twintig filmpjes online gezet. “We willen mensen inspireren om verder te kijken en op onderzoek te gaan. Omdat wij de attracties puur wetenschappelijk benaderen zijn de pretparken er openhartig over.”

Ook vindt Danny het belangrijk om de mensen die bij een pretpark achter de schermen werken een gezicht te geven. “De medewerkers die zorgen dat alles werkt en veilig is zie je normaal gesproken niet. Neem bijvoorbeeld Toverland in Limburg: daar zijn in de winter zeven mensen twee maanden lang bezig om 200 meter van de houten achtbaan te vervangen. Dat doen ze elk jaar, en wij filmen dat.” 

Lees verder onder de foto.

Op bezoek bij René Merkelbach, de huiscomponist van de Efteling. ‘Ik zag de originele partituren liggen van Fata Morgana.’

Omdat ze de attractiebouwers aan het woord laten, openen heel wat deuren voor Danny en zijn team. “Die mensen hebben zoveel passie en kennis; dat is een snoepdoos waar wij uit mogen vissen.”

“Afgelopen jaar was het hoogtepunt een bezoek aan de studio van René Merkelbach, de huiscomponist van de Efteling. Toen ik hem interviewde zag ik in mijn ooghoek de originele partituren liggen van Joris en de Draak en Fata Morgana. Dat vond ik heel bijzonder.” Staat er nog een pretpark op zijn verlanglijstje? “Ik wil graag de snelste achtbaan ter wereld filmen, in Ferrari World Abu Dhabi. Hoe dat werkt, met de koeling en alles: dat wil ik dolgraag onderzoeken.”

Lees verder onder de foto.

Omdat Danny’s kanaal in één jaar tijd 25.000 volgers had, kreeg het hele team van zijn moeder Laura een speciale badge. “Bij elke mijlpaal kregen we van mijn moeder een taart. Ze is echt super trots”, lacht Danny.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant