Duizendpoot Sam Uittenbogaart, onze Rotterdammer van de Week van deze Week.
Duizendpoot Sam Uittenbogaart, onze Rotterdammer van de Week van deze Week.
Rotterdammer van de Week

Sam Uittenbogaart zoekt naar glitter, glamour, talent en tumult

Algemeen 1.218 keer gelezen

Rotterdam - Duizendpoot Sam Uittenbogaart (36) is directeur, adviseur, programmeur, presentator en moeder van twee jonge meiden. Wat Sam nog niet was, is Rotterdammer van de Week!

Door Cathelijne Beijn

Waar ben je op dit moment mee bezig?

“Ik ben medeoprichter van House of Knowledge: een stichting die zich inzet om muzikaal toptalent naar het werkveld te brengen. Dat doen we door heel het land, maar ons kantoor zit in Rotterdam. Op dit moment organiseren we onder andere jamsessies en het project ‘Residents’, waarbij we negen toptalenten coachen en masterclasses geven. Dat doen we met muzikanten, producers en zangers tussen de 18 en 30 jaar. In december gaan we naar Kaapstad om te kijken of we daar een uitwisselingsproject met Rotterdamse artiesten op kunnen zetten. Super nice!”

Zit er veel talent in de stad?

“Zeker weten! Het barst hier van de gevestigde artiesten en opkomend talent. Om hen een podium te geven ben ik sinds vier jaar ook programmeur van fringefestival North Sea Round Town en commissielid voor podiumkunsten bij de gemeente. Ik ben zelf geen muzikant, maar als voormalig boeker, programmeur en manager heb ik de nodige expertise opgebouwd en weten mensen mij te vinden.”

Je was ook presentator. Vertel!

“Bij Radio Brasa presenteerde ik een tijd de ochtendshow. Daarna heb ik twee jaar de middagshow van OPEN Rotterdam gedaan, toen dat nog een radiostation was. De afgelopen jaren zag je me ook op televisie tijdens het Zomercarnaval. Live tv of radio maken; daar leef ik voor! Voor OPEN Rotterdam maak ik nu het nieuwe programma ‘Chique du Friemel’. Samen met regisseur Maria Visser ga ik op zoek naar de glitter en glamour van Rotterdam. Het programma is een dikke knipoog naar ‘Glamourland’ van Gert-Jan Dröge; daar was ik vroeger enorm fan van. Al die feestjes van rijke mensen en BN’ers maakten me als kind supervrolijk. Het was een droomwereldje waar ik dan even toegang tot had. Omdat we uit een vervelende tijd komen, met al ‘t gedoe rond corona en woningnood, wil ik de stad weer op een positieve manier in beeld brengen.”

Is er glitter en glamour in Rotterdam?

“Ik ben nog in de research fase, maar er is zo veel! Er zijn bijvoorbeeld verborgen villa’s midden in de stad waar feestjes worden gehouden maar waar niemand iets van af weet. Of openingen en premièrefeestjes waar bekende Nederlanders op af komen. Maar ook de duurste auto’s die verhuurd worden voor privéritjes: dit wil je als kijker weten en zien!”

Wat is jouw afkomst eigenlijk?

“Ik ben geboren in Sri Lanka en kwam als baby naar Krimpen aan de Lek. Ik was geadopteerd door Nelly en Rien die mij liefdevol hebben opgevoed. Op mijn 16e ging ik naar school in Rotterdam en daar ben ik gebleven. In de grote stad voelde ik me pas echt thuis, omdat ik mensen zag met een soortgelijk uiterlijk als ik. Op de muziekschool in Krimpen speelde ik klarinet, maar was het enige donkere meisje in het orkest. Ik voelde me ‘n eenling. Toen ik zelf wilde gaan presenteren en Aldith Hunkar op tv zag kreeg ik een gevoel van herkenning. Zij is ook een vrouw van kleur en presenteert, dus kan ik het ook! Zij gaf mij de motivatie om mijn dromen na te jagen.”

En, is het gelukt?

“Mijn adoptie zie ik als kans om het mooiste uit mezelf te halen en heeft me gebracht waar ik nu ben. Wat ik hier allemaal doe had in Sri Lanka waarschijnlijk niet gekund. Ik mis bepaalde dingen van mijn roots, maar ik voel me echt thuis in Rotterdam. Hier kan ik zijn wie ik wil. In West, waar ik woon, zijn zoveel verschillende culturen die naast elkaar leven! Er is altijd tumult en het is een broedplaats voor creatieve gezelschappen, spannende eettentjes en gezellige evenementen. Ik vind het leuk om dingen voor de stad te doen, ik hou echt van Rotterdam. Daarom wil ik het publiek ook laten kennismaken met het talent dat hier woont. En vooral wil ik mensen die eruitzien als ik een podium geven.”

Blijf je voor altijd in Rotterdam?

“Als tiener was ik veel op straat en vermaakte ik me uitstekend. Maar sinds ik zelf twee jonge kinderen heb kijk ik anders naar de stad. Voor mijn meiden is het lastig om op straat te spelen, ik moet altijd mee. Misschien ga ik wel de stad uit, maar ik blijf wel vlakbij.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant