Gil the Grid won de Red Bull Dance Your Style in Rotterdam op 2 oktober en gaat nu naar Afrika. Foto: Red Bull
Gil the Grid won de Red Bull Dance Your Style in Rotterdam op 2 oktober en gaat nu naar Afrika. Foto: Red Bull

Rotterdamse danser Gil the Grid klaar voor wereldpodium in Zuid-Afrika

wo 24 nov 2021, 13:32 Algemeen 64 keer gelezen

Rotterdam - Gil the Grid, Gil Gomes Leal (29, Rotterdam), is ruim tien jaar professioneel danser, choreograaf en artistiek leider van Amenti MoveMeant. Op 4 december vertegenwoordigt Gil Nederland tijdens de finale van Red Bull Dance Your Style in Johannesburg. De artiest heeft tijdens zijn carrière de hele wereld over mogen vliegen. 

Zijn droom: voor zijn 30ste met dans alle continenten hebben gezien. Hij kan ze allemaal afstrepen, behalve Afrika. “Ik won Red Bull Dance Your Style in Rotterdam op 2 oktober en nu mag ik naar Afrika, mijn droom wordt werkelijkheid. Ik ben nu 29 en ik heb Kaapverdische ouders, dus ik wil heel graag die kant op. De week voor de Red Bull Dance Your Style World Final word ik 30 jaar, dat is wel bijzonder. Vermoed dat er wel tranen gaan vloeien in Afrika, ben altijd een outsider geweest en ik denk dat ik daar mijn gelijken ga ontmoeten,” aldus Gil.

Bewogen carrière
In 2013 kreeg de danser een psychose, veroorzaakt door onverwerkte trauma’s. Hij ging niet in therapie, maar uitte zijn gevoelens door dans. Datzelfde jaar werd hij Wereld Kampioen bij Juste Debout de grootste danscompetitie in urban dansvormen. Je kan Gil the Grid kennen van zijn deelname aan Holland’s Got Talent in 2017. Gil ging toen viral doordat hij iedereen emotioneel kreeg met zijn verhaal vertaald in dans. Hij kreeg bij zijn auditie een golden ticket, wat ervoor zorgde dat hij een rechtstreeks plekje kreeg in de finale. Daarnaast was Gil recentelijk te zien als danser bij het Eurosongfestival. Hij heeft voor zijn carrière de hele wereld afgereisd en probeert mensen te inspireren met zijn bijzondere verhaal.

Red Bull Dance Your Style
“Let’s see if I still got it, dacht ik toen ik voor Red Bull Dance Your Style werd uitgenodigd, want ik heb al tijden niet gebattled,“ vertelt Gil. Tijdens Red Bull Dance Your Style is elke dansstijl welkom, zo staat house tegenover locking en popping tegenover experimenteel, het laatste is wat Gil doet. “Dit was een van de weinige keren dat ik echt mijn ding kon doen.”
Red Bull Dance Your Style is de eerste danswedstrijd ter wereld waar de bezoeker beslist wie er wint. De dansers weten van tevoren niet welke muziek er komt en moeten zich volledig aanpassen op de DJ en hiermee proberen de harten van het publiek veroveren.

Uit de krant