De stichting Rotterdam Pride haalt Roze Zaterdag eenmalig naar Rotterdam voor een kleurrijke Rotterdamse editie. Foto: Bas Czerwinski
De stichting Rotterdam Pride haalt Roze Zaterdag eenmalig naar Rotterdam voor een kleurrijke Rotterdamse editie. Foto: Bas Czerwinski

De Rotterdamse Evenementenkalender voor 2022 is bekend!

wo 24 nov 2021, 11:00 Algemeen 258 keer gelezen

Rotterdam - Na een dramatisch 2020 was ook 2021 een rotjaar voor festivals en evenementen. Wéér gooide het coronavirus roet in het eten. En het lijkt voorlopig nog niet klaar met de ellende. Toch presenteerde Rotterdam Festivals afgelopen week optimistisch de Rotterdamse Evenementenkalender 2022.

Het optimisme lijkt wel enigszins terecht. Rotterdamse organisatoren bleken afgelopen jaar behoorlijk goed te kunnen improviseren. Als enige stad in Nederland kende Rotterdam zelfs een heus festivalnajaar met evenementen die waren verplaatst omdat er eerder vanwege beperkingen niets mogelijk was. Het gebruik van QR Codes bleek heel soepel te integreren in kaartjes controle.

Toch hoopt iedereen dat 2022 weer een beetje normaal wordt. Met vaste iconische evenementen zoals NN North Sea Jazz Festival, Rotterdam Unlimited en International Film Festival Rotterdam (IFFR). Nieuwe evenementen uit 2021 en 2020 die door corona niet konden plaatsvinden worden doorgeschoven naar 2022, denk aan Weelde Festival, Parkzicht Outdoor en Give Soul. Ook Het Kroonjuweel, Yardbird Festival en Permanent Festival zijn nieuw, dat zijn kleinschaligere evenementen die allemaal plaatsvinden in het Merwe-Vierhavensgebied, dat in 2022 duidelijker op de kaart komt als festivalgebied. 

Komend jaar vinden er twee bijzondere eenmalige evenementen plaats. De internationale spelen voor personeel van politie, brandweer, douane en de Dienst Justitiële Inrichtingen, de World Police & Fire Games (WPFG), worden in 2022 voor het eerst in Nederland gehouden. Er komt onder meer een ‘Athletes Village’ op het Willemsplein. Ook komt Roze Zaterdag eenmalig naar Rotterdam, in juni tijdens de internationale Pride-maand.

Uit de krant