Het Zakkendragershuisje (rechts) in Historisch Delfshaven heeft een opknapbeurt gekregen.
Het Zakkendragershuisje (rechts) in Historisch Delfshaven heeft een opknapbeurt gekregen.

Zakkendragershuisje in ere hersteld met flinke opknapbeurt

Algemeen 360 keer gelezen

Rotterdam - Het Zakkendragershuisje in Historisch Delfshaven heeft een flinke opknapbeurt gekregen. Houtrot is hersteld, zowel binnen als buiten is geschilderd, de tegelvloer op de begane grond is hersteld, de zolder geïsoleerd en de pantry is vervangen. En de voorzieningen ten behoeve van de brandveiligheid zijn vernieuwd. Dat meldt Genootschap Historisch Delfshaven.

Het Zakkendragershuisje is eigendom van Stadsherstel Historisch Rotterdam, die het in 2019 kocht van de gemeente. Het rijksmonument moest een publiekstoegankelijke functie krijgen. Dat werd geborgd door de ruimte te verhuren aan Stichting Het Zakkendragershuisje, met theatergezelschap Drijfzand als belangrijkste gebruiker.

Verflagen

Gedurende acht maanden zijn de herstel- en restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Daarbij baseert Stadsherstel Rotterdam zich zoveel mogelijk op kleur en bouwhistorisch onderzoek.

Met behulp van oude foto’s is in het bouwhistorisch onderzoek geconcludeerd dat alleen de entreedeur en het naastgelegen raamkozijn uit de periode van 1654 stammen, het jaar waaruit het Zakkendragershuisje dateert. 

De entreedeur bevatte het nodige aantal verflagen, maar er is twijfel of de oudste verflaag ook echt dateert uit 1654. De oudste kleur op de deur is een donkergroen, de verfkleuren op de kozijnen en het raamhout waren van een lichte beige kleur. De luiken zijn in een recent verleden voorzien van de kleur ossenbloedrood aan de binnenzijde en een groene kleur aan de buitenzijde.

Kleuranalyse

Bij de analyse van de verfkleuren binnenin het huisje zijn niet veel verflagen gevonden. Vermoedelijk betekent dat dat de oudere verflagen bij de restauratie in 1960-1964 zijn afgeschuurd en vervangen. Willianne van der Sar (Color & Conservation) heeft een kleuradvies samengesteld dat zoveel mogelijk eer doet aan de context van het monument.

Ooit was het Zakkendragershuisje de verzamelplek voor de broeders van het zakkendragergilde. Van hieruit gingen zij op pad om de door schepen aangevoerde zakken met graan en grondstoffen te lossen bij de distilleerderijen van Delfshaven.

Uit de krant

Uit de krant