Zo'n dertig wandelliefhebbers lopen het award-winnende Rondje StadionPark. Foto: Annette de Bus
Zo'n dertig wandelliefhebbers lopen het award-winnende Rondje StadionPark. Foto: Annette de Bus

Mee met de wandeling die een award won

Algemeen 516 keer gelezen

Rotterdam - Zo’n dertig wandelliefhebbers staan zondagmiddag 21 november in de startblokken bij De Buitenplaats Brienenoord, op het Eiland van Brienenoord. Zij hebben een primeur: vandaag gaan zij het award-winnende Rondje StadionPark doen. Om dat heuglijke feit te vieren presenteren de vier initiatiefnemers, tevens de gidsen voor vandaag, een heus ‘reisgidsje’. 

Door Annette de Bus

Daarin de bekroonde StadionPark wandelroute, maar ook vijf alternatieve routes in de omgeving, afgewisseld met korte verhalen en achtergrondinformatie. De wandelaars krijgen het boekje overhandigd en dan beginnen zij aan de wandeling van 5 kilometer, door Zomerland, Sportdorp, Varkenoord en via de Piet Smitkade terug naar het Eiland van Brienenoord. Dat eiland dankt zijn naam trouwens aan Baron van Brienen (1783-1854), kamerheer van Koning Willem I en Willem II. Hij wist destijds de visrechten te bemachtigen voor zalm en steur en kocht het eiland. Vandaar de naam Brienenoord.

We gaan vanaf het eiland de brug over en duiken IJsselmonde in. Onderweg zijn er diverse stops. Daar leest een van de gidsen een verhaal uit het reisgidsje voor. Leuke afwisseling zo. We slingeren door de straten en belanden uiteindelijk in het Park De Twee Heuvels. Eén heuvel doemt inderdaad voor ons op en die beklimmen we, maar waar die tweede gebleven is? Het is trouwens een mooi park, een goed bewaard geheim van IJsselmonde, lijkt het. In ieder geval voor vrijwel alle wandelaars vandaag. Ook voor Peter en Wilma. Zij zijn voor deze wandeling uit Barendrecht gekomen “IJsselmonde ligt op een steenworp afstand eigenlijk, en we hebben al heel wat wandel- en fietsroutes gedaan in de omgeving, maar dit gebied kennen we duidelijk nog niet. Wat een bijzondere wandeling!” Nóg zo’n geheim: Tuindorp IJsselmonde. Een buurtschap met lieflijke huisjes, gebouwd rond 1918. De route leidt vervolgens langs de sportvelden van Varkenoord. De naam zegt het al: in vroeger tijden waren hier landerijen, scharrelden er varkens en graasden er koeien. De Buitendijk herinnert nog aan die tijd, het was de grens tussen stad en platteland. Nu hoor je er het gezwoeg van voetballers, hockeyers en andere sporters.

Vervolgens leidt de wandeling langs het stadion richting Piet Smitkade. Het begint te miezeren. Gelukkig doemt het Eiland van Brienenoord alweer op. Bij aankomst bij De Buitenplaats wordt bij wijze van beloning nog een lekker warm soepje voorgeschoteld. De Buitenplaats is gebouwd op de plek waar tot 2018 het zomerkampgebouw De Arend en De Zeemeeuw stond en is ook grotendeels opgetrokken uit materiaal daarvan. Buitenplaats Brienenoord is een maak-, denk-, en speelplaats over de toekomst, voor jong en oud. In het weekend kan je er ook wat eten en drinken.

De StadionPark Wandeling won vorige maand de LoopAward 2021. Uit het juryrapport: “Willen we wandelen serieus nemen, dan moeten we er ook letterlijk ruimte voor maken en aandacht aan besteden, dat wordt hier gedaan. Zuid in Rotterdam is echt in beweging!” De wandeling is ooit ontstaan op initiatief van bewoners en opgepakt door de gemeente. Twee jaar lang zijn de routes verkend en uitgestippeld. Ook werden de verhalen en bijzonderheden opgetekend, die terug te vinden zijn in het reisgidsje. Het reisgidsje ‘Rondje Stadionpark’ is verkrijgbaar bij De Buitenplaats Brienenoord.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant