Met het project 'Mijn diabetes in beweging' trekken vrouwen van vooral Turkse en Marokkaanse afkomst hun wandelschoenen aan om overgewicht en diabetes tegen te gaan.
Met het project 'Mijn diabetes in beweging' trekken vrouwen van vooral Turkse en Marokkaanse afkomst hun wandelschoenen aan om overgewicht en diabetes tegen te gaan.

Samen wandelen tegen overgewicht en diabetes

Algemeen 1.696 keer gelezen

Rotterdam - Een maand geleden zijn in Rotterdam vijftien bijzondere wandelgroepen gestart. Met het project ‘Mijn diabetes in beweging’ trekken vrouwen van vooral Turkse en Marokkaanse afkomst hun wandelschoenen aan om overgewicht en diabetes tegen te gaan. Want: samen wandelen is gezellig én goed voor je gezondheid.

Door Cathelijne Beijn

Ömer Hunkar Ilik is één van de initiatiefnemers, hij werkt samen met de Bas van de Goor Foundation en het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk Foundation. “Het is een geweldige samenwerking”, zegt Ömer, die een sterke band heeft met de Turkse en Marokkaanse gemeenschap op Zuid. “Zij hebben ervaring met diabetes en beweging. Ik kom veel in aanraking met mensen die een ongezond eetpatroon hebben. Samen bundelen we nu onze krachten met een nieuw en vooral leuk bewegingsprogramma.” 

Ömer: “Tijdens corona zijn sociale contacten stukken minder gewonden. Mensen blijven nu vaker thuis. Maar thuis beweeg je amper, dus krijg je overmatige kilo’s er niet gemakkelijk af. En als je diabetes hebt is beweging juist belangrijk.”

“Naast het wandelen laten we de vrouwen kennismaken met het eten van hun mediterrane achtergrond. Ze herkennen de smaken en proeven dat het gezond én lekker is. Ook vertellen we over de gevaren van te veel koolhydraten. Dus geen rijst, aardappels én brood in één maaltijd. Dat is ongezond.” 

Aanvullend krijgen de vrouwen filmpjes over gezonde voeding, met Nederlandse ondertiteling. “Ook hebben we in het Turks en Arabisch een woordenlijst gemaakt met begrippen die met diabetes te maken hebben, met de Nederlandse vertaling ernaast. Dat praat stukken makkelijker bij de huisarts of tijdens het boodschappen doen.”

“Elke week wordt er een halfuur gewandeld, op Zuid en in Noord”, vertelt Ömer. “Dat lijkt weinig, maar als ze eenmaal de smaak te pakken hebben gaan sommige vrouwen ook zelf op pad met een wandelbuddy.” Ömer gaat ervan uit dat tien weken wandelen en voorlichting het leven van de vrouwen blijvend kan veranderen. “Maar ik vind ‘t vooral belangrijk dat ze minstens één keer per week de wandelafspraak maken, puur voor zichzelf.”

En afspraak is afspraak; regen of kou is geen excuus. In de wijk Feijenoord is inmiddels ook een wandelgroep voor mannen gestart. “Het gaat met kleine stapjes, want voor veel mensen is één been buiten zetten al moeilijk. Maar ik zeg altijd: als je het andere been ook buiten zet, dan ga je vanzelf lopen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant