Jonge Aziatische leeuw. (Foto: Diergaarde Blijdorp / Rob Doolaard)
Jonge Aziatische leeuw. (Foto: Diergaarde Blijdorp / Rob Doolaard)

Leeuwen en gorilla’s in Blijdorp in ‘quarantaine’ want ze zijn positief getest op Covid

Algemeen 720 keer gelezen

Rotterdam - Een aantal gorilla’s en leeuwen in Diergaarde Blijdorp is positief getest op SARS-CoV-2. De dieren vertonen griepachtige verschijnselen: ze zijn hangerig, hebben minder eetlust, soms een lichte hoest en de gorilla’s hebben ook maag- en darmproblemen. 

“Uit andere dierentuinen in onder andere Amerika weten we dat voor het verloop van de ziekte de conditie van het dier vòòr de besmetting van belang is. Onze dieren hebben gelukkig een goede conditie en geen onderliggende gezondheidsrisico’s. Daarom verwachten wij dat het ziektebeeld ook bij onze dieren mild zal verlopen”, laat deDiergaarde weten.

“Er zijn geen risico’s geweest voor bezoekers. Er is in een normale situatie al geen direct contact tussen bezoekers en deze diersoorten mogelijk. De verblijven van de gorilla’s en leeuwen zijn bovendien direct afgesloten bij de allereerste corona-verdenkingen zodat de dieren in quarantaine verblijven. De dieren zijn nu tijdelijk ook niet zichtbaar voor het publiek.”

Het is niet bekend hoe de dieren besmet zijn geraakt. Vanaf het begin van de coronacrisis in 2020 werken de verzorgers volgens een speciaal coronaprotocol met beschermende maatregelen (mondkapjes, handschoenen, 1.5 meter afstand, extra hygiëne, thuisblijven en testen bij klachten). Hoewel we het niet zeker weten, bestaat het vermoeden dat een medewerker zonder ziekteverschijnselen (asymptomatisch) de bron is geweest van de besmetting.

“We geven de dieren nu vooral veel rust om uit te zieken. De dierverzorgers en de dierenarts houden de gorilla’s en leeuwen extra in het oog. Zij ondersteunen waar nodig met medicatie.”

Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de corona-pandemie dat er dieren in Blijdorp positief testen op SARS-COV-2.

Buitenverblijf gorilla's. (Foto: Diergaarde Blijdorp)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant