Afbeelding

Bijna zeventig procent van de Rotterdamse peuters gaat niet naar tandartscontrole

Algemeen 994 keer gelezen

Rotterdam - In Zuid-Holland is 59,8 procent van de kinderen van 2 en 3 jaar nog nooit op controle geweest bij de tandarts. Dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde van 55,6 procent van de peuters. De grootste inhaalslag is te maken in Rotterdam. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, dat eigen gegevens in combinatie met data van het CBS analyseerde.

Nergens in Zuid-Holland gaan zo weinig peuters naar de tandarts als in Rotterdam: 69,4 procent van de 2 en 3-jarige kinderen is nog nooit op controle geweest. Ook in Krimpen aan den IJssel (67,9 procent) en in Dordrecht (65,8 procent) gaan weinig peuters naar de tandarts.

Het is zonde dat er niet meer kinderen naar de tandarts gaan, vindt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer. “Helaas leeft onder veel ouders nog het misverstand dat kinderen niet automatisch voor de tandarts verzekerd zijn. Zij weten niet dat controles voor alle kinderen tot 18 jaar vergoed worden”, aldus Prins. “Kinderen tijdig naar de tandarts laten gaan bevordert de ontwikkeling van het gebit en verkleint angst op latere leeftijd. Het wordt daarom aangeraden om ook jonge kinderen mee te nemen op controle.”

Steeds minder uitgebreide tandartsverzekering
Zuid-Hollanders kiezen steeds vaker voor een minder uitgebreide tandverzekering. Waar in 2017 nog 4,9 procent van de aanvullend verzekerden koos voor de meest uitgebreide tanddekking, is dit momenteel nog maar 2,1 procent.

De minst uitgebreide aanvullende tandartsverzekering wordt in Zuid-Holland juist steeds vaker gekozen. In 2017 koos 43,6 procent van de Zuid-Hollanders met een tandartsverzekering voor deze dekking en momenteel is dit 52,8 procent.

Deze neerwaartse trend is niet zo gek, volgens zorgexpert Mirjam Prins. “Klanten staan steeds kritischer tegenover een tandartsverzekering. Het kan een slimme investering zijn, maar lang niet voor iedereen.” Ze raadt aan om van tevoren de kosten met elkaar te vergelijken. “Probeer in te schatten hoeveel tandartskosten je komend jaar gaat maken, en vergelijk dit met de premie die je zou betalen. Je merkt dan al snel of een tandartsverzekering voor jou relevant is.”

Geïnteresseerden kunnen hier aanvullende informatie lezen over het onderzoek.
independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/tandartsbezoek-kinderen-verschilt-sterk-binnen-nederland

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant