Wilfried en Loes van Bremen op het podium van het NK, samen met de kinderen, Marit en Mick. Foto: Danyell Onbehauen-Frigge
Wilfried en Loes van Bremen op het podium van het NK, samen met de kinderen, Marit en Mick. Foto: Danyell Onbehauen-Frigge

Rotterdams echtpaar Wilfried en Loes over snelwandelen op niveau

Algemeen 995 keer gelezen

Rotterdam - Wilfried en Loes van Bremen haalden vorige maand het podium bij het NK Snelwandelen. Hij won zilver op de 50 kilometer in ruim vijf uur, zij brons op de 10 kilometer in ruim één uur. Beiden zijn lid van de Rotterdamse Wandelsportvereniging (RWV) en werden eerder al eens Nederlands kampioen op hun afstand. Ook waren ze op het NK allebei sneller dan ooit.

Door Emile Hilgers

Wilfried finishte minder dan een seconde vóór de nummer drie. “Ze waren niet voorbereid op een foto-finish”, weet Loes, die jurylid is bij andere wedstrijden. “Er stond al een official klaar om het met z’n smartphone te filmen, maar het was nèt met het blote oog te zien.”

Zoals elk jaar had Wilfried voor het NK extra getraind. “Drie à vier keer per week, normaal is dat twee keer. Ik doe ook krachttraining, dat is belangrijk voor mijn rug. Door mijn werk als hovenier is het mijn zwakke plek.” Loes vertelt dat ze elke maand naar een landelijke training gaan, telkens op een andere locatie. “Dan gaan de kinderen, Marit van 8 en Mick van 5 jaar, mee. Zij vermaken zich prima rond de atletiekbaan.”

Als Wilfried en Loes in hun woonplaats Pernis op straat trainen, krijgen ze geen gekscherende opmerkingen over hun looptechniek naar hun hoofd geslingerd. “Hier wordt niet raar naar ons gekeken”, vertellen ze. “Ze roepen wél: goed bezig!”
Wilfried koos voor snelwandelen omdat het een duursport is. “Ik kan urenlang intensief sporten en zie intussen veel van de omgeving. Vaak loop ik de lange afstanden met een maatje, op 70 à 80 procent. Dan is er gelegenheid voor een praatje. Ook op groepstrainingen en wedstrijden is er ruimte voor sociale contacten.”  

Gevraagd naar de techniek van snelwandelen, legt Loes uit dat er altijd één voet aan de grond moet zijn en dat het voorste been gestrekt moet zijn vanaf het eerste contact met de grond totdat het been in vertikale stand is. “Wie een fout maakt, krijgt eerst een waarschuwing. Daarna kan elk jurylid een rode kaart geven, bij drie volgt een tijdstraf, bij vier diskwalificatie.”

Binnenkort is de 50 kilometer niet meer de langste afstand op het NK. Internationaal wordt dat 35 kilometer. Voor Wilfried betekent dat meer concurrentie. “Na 30 kilometer wordt het zwaar, maar ik kan ook het laatste stuk van een 50 kilometer meestal goed aan. Over 35 kilometer hebben anderen meer kans. Ik zal gemiddeld sneller moeten lopen, dus ook meer moeten trainen. Dit jaar wil ik met mijn maatje de Nijmegen-Rotterdammars lopen, over 160 kilometer. Het is een reguliere wandeltocht, maar er is ook een Centurionwedstrijd snelwandelen over 160 kilometer. Dus wie weet, bevalt die afstand en ga ik daar ook nog eens aan meedoen.”

Bij RWV zijn ruim twintig actieve snelwandelaars aangesloten, van in totaal ruim vijfhonderd wandelende leden. Er zijn geen snelwandeltrainingen bij de club, wel veel wedstrijden. Onlangs startte een winterserie van zes wedstrijden over diverse korte afstanden. Meer informatie over deze serie is te vinden op de website: rotterdamse wandelsportvereniging.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant