De grond van de Herenboerderij de Vlinderstrik ligt in de Schiebroekse polder tussen de Doenkade, Wilderszijde en de spoorlijn Metro E. Foto: Amel Bali
De grond van de Herenboerderij de Vlinderstrik ligt in de Schiebroekse polder tussen de Doenkade, Wilderszijde en de spoorlijn Metro E. Foto: Amel Bali

Herenboerderij zoekt grond rondom Rotterdam

Algemeen 428 keer gelezen

Rotterdam – Wekelijks groente fruit vlees en eieren uit de eigen boerderij. De herenboeren maken het verbouwen van duurzaam voedsel toegankelijk voor iedereen, mits er genoeg grond is om het succes van de Herenboeren uit te breiden. Bij een Herenboerderij ben je mede-eigenaar van een gemengd boerenbedrijf, waar een boer in dienst is die op professionele en duurzame wijze voedsel produceert voor de aangesloten huishoudens.

Door Amel Bali

Stichting Herenboerderijen Rotterdam is op zoek naar grond voor minimaal vier extra herenboerderijen rondom Rotterdam. Ken of ben je een boer die van plan is om ermee te stoppen of in dienst wil van de Herenboerderij, aarzel niet en neem contact op!

Een Herenboerderij is een concept waarbij de leden mede-eigenaar zijn van een gemengd boerenbedrijf. 200 Huishoudens leggen geld in om een herenboerderij in te richten dat het hele jaar vlees groente en fruit voor de deelnemers produceert.
Een gemiddelde Herenboerderij verbouwt 60 soorten groente en allerlei soorten fruit en noten. Wanneer een herenboerderij voltooid is krijgen de deelnemers , afhankelijk van het gekozen pakket, wekelijks vijf soorten groente, drie soorten fruit en eieren, aardappelen en uien en eventueel vlees. De groente wisselt elke keer. Tijdens de algemene ledenvergadering wordt er nagedacht welke groente en fruit er verbouwd gaat worden. Vervolgens kunnen de deelnemers middels een wensenlijst aangeven wat ze graag zouden willen ontvangen. Samen met de boer wordt er een teeltplan gemaakt. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of de grond het aankan.

Herenboerderij de Vlinderstrik

De grond van de Herenboerderij de Vlinderstrik, gelegen in de Schiebroekse polder tussen de Doenkade, Wilderszijde en de spoorlijn Metro E. kende een moeilijk jaar. Er vond een herinrichting plaats door de gemeente, waardoor er elke keer op andere grond werd verbouwd. Ondanks dat was de Vlinderstrik vanaf het begin een groot succes.
De Herenboerderij de Vlinderstrik werkt samen met Natuurmonumenten en zat meteen vol. Er kwam een wachtlijst, wat aantoont dat er genoeg interesse in de regio aanwezig is. Aan de Vlinderstrik zijn 200 deelnemers verbonden en worden er in totaal ongeveer 500 monden gevoed met het geproduceerde voedsel. De oogst van de Vlinderstrik wordt steeds beter er is inmiddels sla, andijvie, bietjes en Chinese kool gekweekt. Daarnaast zijn er koeien, varken en kippen, die een goed leven op de boerderij hebben en bijvoorbeeld zorgen voor het mest. Wanneer de tijd rijp is, worden ze geslacht voor het vlees.

Voorzitter van de stichting Herenboeren Rotterdam, Paul Valster, is blij dat de Herenboerderij een groot succes is geworden. Dagelijks komen er nog verzoeken binnen van mensen, die willen deelnemen aan het concept. In totaal zijn er tien Herenboerderijen verspreid door heel Nederland en zijn er nog minimaal 35 initiatieven, die op een stuk grond wachten. Het feit dat mensen steeds bewuster kijken naar de herkomst van voedsel, speelt hier een grote rol.
“We worden gezien als leading in de voedseltransitie”, zegt Valster. Zelf vond hij het dierenleed binnen de voedselindustrie verschrikkelijk. De diervriendelijkheid van de Herenboerderij trok Valster in eerste instantie aan. “Uiteindelijk ging ik voor het totaalpakket”, vertelt hij.
Als voorzitter verzorgt hij onder andere informatie avonden en zoekt hij samen met andere kartrekkers naar nieuwe grond om nieuwe initiatieven mogelijk te maken. De zoektocht van stichting de Herenboerderij is tweedelig. Enerzijds zoeken de Herenboeren mensen die deel willen nemen aan het concept, dus de toekomstige herenboeren. Daarnaast zoekt de stichting mensen, gemeente of provincie, die grond ter beschikking hebben om een Herenboerderij te kunnen realiseren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant