Foto's Peter van Drunen
Foto's Peter van Drunen

Deelnemers Jobs-Score kunnen eindelijk weer dweilen en vegen in trams en metro’s

Algemeen 1.250 keer gelezen

Rotterdam - Door de coronacrisis heeft hun werk een jaar stilgelegen, maar de 24 deelnemers van Jobs-Score zijn weer volop aan het vegen en dweilen om de metro’s en trams van de RET schoon te maken. Jobs-Score, onderdeel van de Nico Adriaans Stichting (NAS), is een werkervaringstraject voor onder anderen (ex-) verslaafden en dak – en thuislozen die hun afstand tot de arbeidsmarkt willen verkleinen.

Door Peter van Drunen

Het werk bij de RET is voor de deelnemers erg belangrijk, zo ook voor Rotterdammer Rick (31). Hij is gespecialiseerd in het schoonmaken van de trams. “Dat doe ik al elf jaar. En ze zijn heel blij met me, want als ik er een dag niet ben, vragen ze de volgende dag waar ik was”, zegt hij trots. “Eén bestuurder, die allang met pensioen is, komt nog dagelijks bij me langs om eten te brengen en een praatje te maken.”

Meestal werken ze in groepjes van twee. In de trams veegt de één de vloer, waarna de ander dweilt. “Maar ik doe vaak allebei, dus vegen én dweilen”, vertelt Rick. In de metro’s wordt alleen zwerfvuil verwijderd, maar dat doen ze nooit met de Franse slag. De begeleiding en een voorman controleren op de eindpunten of alles goed gaat.

Lees verder onder de foto.

In de periode dat Rick (zie foto, op de voorgrond) dakloos was, zwierf hij door Rotterdam, ook in de winter. “Dat was echt doorbijten. Ik sliep vaak ergens onder een brug in Kralingen, maar nu heb ik een eigen huisje bij Oostplein.” Hij ziet het werk bij Jobs-Score niet als een tussenstation, maar als eindhalte. “O ja, hoor. Ik ben er gewoon blij mee dat ik dit heb. Ik wil dit de rest van mijn leven blijven doen”, zegt hij vanaf het eindpunt van lijn vier aan de Molenlaan. “De hele dag thuiszitten is niks voor mij.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant