Trompenburg herbergt vele boomsoorten, planten, struiken en vijvers. Foto's: Peter Zoetmulder
Trompenburg herbergt vele boomsoorten, planten, struiken en vijvers. Foto's: Peter Zoetmulder

Trompenburg Tuinen & Arboretum ideaal voor wandelaars en groenliefhebbers

Algemeen 1.059 keer gelezen

Rotterdam-Kralingen - Trompenburg Tuinen & Arboretum is een prachtige botanische tuin met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen. De tuin ligt aan de rand van centrum Rotterdam in de wijk Kralingen en is met maar liefst 8 hectare oppervlakte een ware ontdekking voor rustzoekers en groenliefhebbers vanuit binnen en buiten de stad.

Door Peter Zoetmulder

“De tuin is enorm divers; je vindt er traditionele tuinen in Engelse stijl maar ook een modern voedselbos in ontwikkeling en een fotogenieke woestijnkas”, licht Hester Avis van Trompenburg toe. “Daarnaast is er een rijke historie. De eerste aanleg vond plaats circa 200 jaar geleden toen het nog moerasgrond was. Eerst in privébezit, maar sinds 1958 als Stichting om het voortbestaan te garanderen.”
Trompenburg is van grote waarde op het gebied van biodiversiteit en natuurhistorie, dat wordt wel duidelijk bij een bezoekje aan dit Rotterdams Monument en hét Groene museum van Rotterdam.

Rijke geschiedenis

Trompenburg Tuinen & Arboretum ligt aan de Honingerdijk, deze naam verwijst naar het Slot Honingen. De naam Trompenburg duidt op de buitenplaats Zomerlust, later omgedoopt in buitenplaats Trompenburg, naar de toenmalige daarachter gelegen boerderij Trompenburg, de naam die voortleeft tot op de dag van vandaag.
In de 17e eeuw stond er op het landgoed een buitenhuis. Dat werd in 1833 gesloopt. De aanleg van het park dateert van 1820, maar pas na de openstelling voor publiek in 1958 is het park, dat generaties lang beheerd werd door de familie (Van Hoey) Smith, breder in de belangstelling gekomen.
In 2008 is de naam ‘Arboretum Trompenburg’ veranderd in ‘Trompenburg Tuinen & Arboretum’, om duidelijker aan te geven dat het park bestaat uit een aaneenschakeling van tuinen met daarin een bijzondere collectie bomen.

Omstreeks 1900 liet de reder William Smith (1849-1918) het oostelijke deel langs de randen met iepen beplanten. Die moesten na het uitbreken van de iepenziekte in 1928 allemaal weer gerooid worden. Pas toen James van Hoey Smith (1891-1965) het beheer overnam werd daadwerkelijk met het verzamelen van bijzondere bomen en struiken begonnen. Hij benutte de ruimte die vrijkwam door het kappen van de 400 zieke iepen in 1928 om een arboretum aan te leggen. Hij liet daarin ook een naaldbomentuin, een rozentuin, een goudvissenvijver en een heidetuin aanleggen.
Vanaf 1939 ging Dick van Hoey Smith (1921-2010) zich met het beheer van het arboretum bemoeien. Hij ontwikkelde zich tot dendroloog. Onder zijn leiding groeide het arboretum uit tot een internationaal gewaardeerd instituut.

Trompenburg herbergt onder andere een unieke collectie eiken, ruim 700 verschillende rododendrons, de nationale hosta collectie, meer dan 100 soorten hulst en nog veel meer boomsoorten, planten en struiken.
In 2018 is het Voedselbos De Overtuin geopend. Dit is een door mensen ontworpen ecosysteem, gebaseerd op ecologische principes van een natuurlijk bos. In de Overtuin kan men wandelend leren over dit ecosysteem.

Kerstmarkt 2021

Op 10, 11 en 12 december vormen de wintergroene, botanische tuinen van Trompenburg het decor voor een intieme kerstmarkt om jong en oud te verrassen met een magische beleving.

Foto: pr

Hester: “Langs de kramenroute die je door deze historische buitenplaats leidt, vind je cadeauartikelen met een link naar groen en tuinieren zoals zeldzame tropische kamerplanten, biologische bloembollen en echte honing van de imker. Maar ook zijn er unieke producten van lokale ondernemers te ontdekken, zoals ambachtelijk vervaardigde geurkaarsen en handgemaakte smudgesticks van bloemen en kruiden.”
Het entreegebied wordt omgetoverd tot een sfeervol en overdekt winterplein waar je kraakvers kerstgroen koopt dat rechtstreeks uit de botanische tuin komt. “Door de uitgebreide collectie hulst, coniferen, dennen en sparren in Trompenburg zal je nergens zulk bijzonder groen voor jouw kerststuk vinden!”
Voor de kerstmarkt is het reserveren van een tijdslot verplicht. Dit kan online of ter plaatse.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant