De familie Dasberg, destijds woonachtig op Bloemstraat 77a. Rachel Dasberg-de Vries met zoon Isaac en rechts Herman Benjamin Dasberg. (Foto: Swedoro/DovenShoah)
De familie Dasberg, destijds woonachtig op Bloemstraat 77a. Rachel Dasberg-de Vries met zoon Isaac en rechts Herman Benjamin Dasberg. (Foto: Swedoro/DovenShoah)

Ook Stolpersteine voor dove slachtoffers WOII

Algemeen 764 keer gelezen

Rotterdam - Fredy Blom-Wienands, aangesloten bij Swedoro (Stichting Welzijn Doven Rotterdam) en DovenShoah, wil graag Stolpersteine laten plaatsen voor dove Joodse oorlogsslachtoffers.

In de jaren ‘42, ‘43 en ‘44 zijn zo’n vierentwintig Joodse doven en leerlingen van de Rotterdamse dovenschool uit hun huizen gehaald en weggevoerd naar concentratiekampen, volgens Fredy. Onder hen waren de familie Dasberg met een doof kind (foto), de familie Dobraszijcki met drie kinderen en de twee gezinnen Koster. Op de dovenschool zaten vijf Joodse leerlingen. Van hen zijn vier vermoord: Isaak Dasberg (6), Jacob Dobraszijcki (10), Mathilda Koster (5), Levie Koster (16).

Afgelopen jaren zijn in de stad vele Stolpersteine geplaatst. Om wat meer aandacht te vragen voor ook de dove Joodse oorlogsslachtoffers en hun familie, starten Swedoro en DovenShoah een Stolpersteine-actie. Financiering voor de ‘struikelstenen’ is zeer welkom. 

Vrijwillige bijdrages mogen naar NL66 INGB 0002 6014 39 t.n.v. Swedoro onder vermelding ‘Stolpersteine voor familie Dasberg’. Een Stolperstein laten plaatsen kost 187 euro. Swedoro en DovenShoah hopen in de eerste helft van 2022 de Stolpersteine voor de familie Dasberg op hun voormalig woonadres Bloemstraat 77a te laten plaatsen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant